NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru  // Acum ce aveți a spune, dragi politicieni naivi până la prostie?

Așa se întâmplă în ultimele decenii că R. Moldova, o fostă republică de la periferia unui imperiu comunist, soră declarată  cu celelalte 14 republici sovietice,   este cuprinsă în jocuri geopolitice. Asupra acestei palme de pământ încearcă să-și impună concomitant influența Ocicdentul și Rusia. Țările din Uniunea Europeană, dar și Statele Unite investesc în infrastructura R. Moldova nu neapărat din mare dragoste față de noi, ci pentru că ar vrea să aibă în vecinătate un stat democratic și prosper. Îi putem învinui de pragmatism, dacă vreți.
Rusia, care s-a declarat succesoarea URSS –ului, încearcă din răsputeri, mai ales în cei 20 de ani de domnie ai lui Putin, să readucă R. Moldova, ca de altfel și pe celelate republici ex-sovietice, în zona ei de influiență, adică să reclădească imperiul comunist. Nu o face prin investiții sau colaborări fructuoase în mai multe domenii, ci prin șantaj, embargouri, amenințare cu forța și mai ales prin idioții utili sau prin agenții de influență bine plătiți. Putem lesne identifica la o adică oameni și formațiuni politice care pledează  fervent pentru vectorul pro-rus.
Săptămâna trecută, Putin a declarat că este nevoie ca Constituția Rusiei, adoptată pe timpul lui Elțin, să fie reajustată la contextual actual și printre multe alte modificări menite, se pare, să garanteze domnia pe viață a șefului de la Kremlin,  se numără și idea supremației  legislației din Rusia asupra celei internaționale.
Rusia și așa ne-a obișnuit că, în unele cazuri, nu pune preț pe acordurile internaționale. De exemplu, Kremlinul a semnat în 1994, împreună cu SUA și Marea Britanie, Memorandumul de la Budapesta prin care garanta securitatea și independența Ucrainei. Ce-a urmat în 2014 cunoaște toată lumea. Asta ar însemna, în caz de aprobare a noii redacții a Constituției, că Rusia nu se obligă să respecte nici un tratat, convenție, accord etc., încheiat cu statele străine sau cu organizațiile internaționale. De exemplu, că Rusia nu va mai îndeplini hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), unde se adresează cetățenii ruși, nedreptățiți de justiția din Federația Rusă, unde statistica sentințelor de achitare este tristă de tot – doar un procent.
Acum să ne amintim că membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au votat pentru revenirea delegației Rusiei la ședințele acestui înalt for tocmai motivând că exluderea Rusiei ar provoca imposibilitatea cetățenilor ruși să se adreseze la CEDO. Cam tot așa și-a justificat și Andrei Năstase votul său pentru reacceptatrea Rusie la lucrările APCE.
Acun ce aveți a spune, oameni politici europeni și autohtoni naivi până la  prostie?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"