Anatol Moraru // Aliansu’ cui vă are…

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

La Rîșcani reprezentanții Blocului ACUM au decis că vor sprijini în turul II al alegerilor locale din 3 noiembrie pe candidatul socialiștilor Andrei Tcaciuc. Minune de alians’, nu alta. Firește, aproape toată lumea bună a acceptat straniul concubinaj politic între aceste două formațiuni eterogene – PSRM și ACUM-  în numele debarcării lui Plahotniuc și a hoților săi. Pe de altă parte însă, înțelegerea a fost că, după eliberarea statului din captivitate, vor urma alegeri  anticipate și mai departe fiecare cu ale lui. Între timp, a fost semnat un acord nou de colaborare între acești doi actori politici și gluma se îngroașă…

Pentru că, de xemplu, ce vor face în comun ACUM și PSRM  la Rîșcani: vor elibera raionul din captivitatea democratului Urzică, vor dezoligarhiza liderii agricoli, vor reforma justiția locală…?

Cum funcționează această hardughie politică, deocamdată, se observă  mai ales la Chișinău în confruntarea dintre Năstase și Ceban. Turismul acestora prin platourile televiziunilor din capitalie este greu să-l califici drept dezbateri electorale. Năstase spune că Ceban a tolerat mafia imobiliară , acesta se jură că  în toți anii cât a stat cu fundul în scaunul de consilier n-a furat nică, n-a semnat nică,  a venit doar cu inițiative și proiecte bune și foarte bune, dar n-a avut succes, pentru că primarii anteriori a fost fie debili, fie corupți, sau și una și alta, întrucât au fost de proeuropeni. Iaca dacă vor îl vor alege pe el, socialist cu steluță roșie,  atunci va veni toată fericirea peste chișinăuieni. Spasiba, ne nada, tovarișci Ceban. Dacă acesta, întrebat cum explică prezența numelui mamei sale (Eugenia Ceban)  într-o listă de consilieri în fruntea căreia se află, răspunde că așa a hotărât partidul sau dacă iarăși sare ca prostul la gatul oponentului sâcâindu-l ritos: da cât costă evacuarea unei tone de deșeuri, atunci alegeți-l, oameni buni din Chișinău, e potrivit precum sărutul unei nuci aplicat peretelui de beton.

Impresionează și numărul extrem de mare al oamenilor principiali din Chișinău. Octavian Țîcu îl întreabă tranșant pe Năstase dacă va face sau nu alianță cu PSRM în Consiliul Municipal, or, dacă da, atunci el și toate cele 20 de % de unioniști din capitalie nu vor ieși la vot. Nu ieșiți, domnilor unioniști, las’ că  Ceban și Dodon vă vor ține în brațe, că ei iubesc pe români  de prăpădenie.

Există și alți puriști care văd sub lupă toate păcatele politice și omenești ale  candidatului ACUM și sunt sceptici în privința victoriei acestuia, or, ei vor pe vreun nepot de al lui Hristos la primărie, de aceea, se pare, nu vor merge la urne.  De, voia alegătorului e mare boier. Pe vremuri sovietice, cetățenii aveau frumosul obicei de a-și face ei singuri probleme si apoi de a le rezolva voinicește. Vedem că și acum e în trend  tot un fel de masochism, adică,  las’ să câștige Ceban și apoi vom boci prin toată Europa că iarăși  ne asuprește Moscova și ar fi bine să ne dea bani ca să luptăm cu Kremlinul. Succese multe, dragi alegători din Chișinău: nu fiți cebani, fiți orășeni!    Și pe urmă ne vom clarifica și cu aliansu’.

 

leave a reply