Anatol Moraru  // “Am să dau afară toți taracanii din primărie”

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Campaniile electorale la moldoveni sunt cu totul altfel, decât la vecinii noștri geografici, decât la europeni, americani sau japonezi.

La Moldova promisiunile fanteziste curg gârlă,  voturile se cumpără cu tușonkă, grecikă, macaroane, orez, ceasuri de perete  concerte, frigărui, vin prost și vodcă ieftină, ulei, porțiuni de drum cu asfaltat subțire pus peste glodul uscat, cu grădinițe și școli reparate pe banii altora, cu adunări în PMAN în care susținătorii sunt aduși de bună voie  cu autobuze și microbuze plătite de cei interesați etc.

În scrutinele de la noi se implică harnic  mama și tata, socul și soacra, frații și surorile, verișorii și verișoarele, nănașiii și nănașele , cumetrii și cumetrele, nepoții și nepoatele, prietenii, cunoscuții, vecinii, subalternii.

În electoralele din Moldova  până și unioniștii încep să vorbească rusește, nu doar cei de la Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat, Partidul ȘOR, Partidul Nostru, Partidul Comunist etc., toți jinduind voturile vorbitorilor de rusă, exerciții în mare parte fără efectul scontat, întrucât aceștia votează, de regulă, etnic și pro putin.

Campaniile electorale de la noi pot dezbina până și frații. De exemplu, ieri, 10 septembrie, pitorescul personaj politic Renato Usatîi prezenta, în rusă firește, candidatul Partidului Nostru la fotoliul de primar de Chișinău, pe nimeni altul decât fostul procuror șef al municipiului, Ion Diacov, tot el și fratele drept al președintelui de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov. Ion Diacov a afirmat cu duritatea caracteristică fostei profesii că, dacă ajunge primar, va da afara toți “taracanii din primăriă Chișinăului”.  Reparăm în acest caz o oarecare împrospătare a vocabularului politic autohton, or, ex-procurorul șef Diacov folosește limbajul unui angajat de la deratizare.

Doar la  noi, în campanile electorale se vând sau se dau în chirie partiduțe politice care există doar în registrele Ministerului Justiției, pe ștampila președintelui formațiuni și deloc în viața politică. De exemplu, activistul Victor Chironda va candida la șefia Chișinăului luând în chirie temporar obscura Mișcare Politică “Forța Nouă”  a lui   Valeriu Pleșca.

Dacă nu s-ar fi mărit prețul la energia electrică, ceea ce înseamnă la noi urcarea automată a prețurilor la tot și la toate, am fi oameni fericiți, pentru că mai rar asemenea spectacole electorale spumoase în alte  părți.

 

leave a reply