NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Am vorbit cu șefu’: aiștea o să mai rămână încă patru ani  

Sintagma aparține unui șefuleț local, candidat PSRM, care invoca indiscret substanța unei discuții telefonice avută cu șefu’ Dodon, în care nefericitul președinte al  acestei triste țări i-ar fi spus cu toată franchețea că, mai mult ca posibil, PD –ul și acoliții săi vor veni la guvernare  pentru încă patru ani.
Nu ne vom amesteca în iubirea aproape platonică dintre Plahotniuc și Dodon, sentiment care, poate și din cauza Moscovei, a dat fisuri în ultimile săptămâni. Adică, ei s-au supărat așa,  nu știu cum, unul pe celălalt, cel puțin de ochii lumii.
Nu este deloc exlus faptul ca luni dimineață să ne trezim, într-adevăr, cu aceleași fotografii mototolite ale lui Plahotniuc, Candu, Sîrbu, Diacov,  „Costea borsetca”, Vitiuc,  Ivanov,  Aghache, Țuțu și alți comuniști vopsiți.
Și asta pentru că memoria colectivă a elctoralului este serios avariată.
Alegătorii au uitat că fostul comunist Igor Nicolaevici Dodon, care astăzi se dă drept un socialist dur, a votat la 16 martie 2012, împreună cu tovarășele de idei Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc și cu cei 58 de deputați ai Alianței pentru Integrare Europeană,  pentru alegerea lui Nicolae Timofti în funcția de președinte al Republicii Moldova.
Mai apoi,  Marc Tkaciuk, Renato Usatîi și Anatol Șalaru au declarat că Dodon a cerut  în schimbul votului pentru Timofti între 600 mii și 3 milioane de euro. Probe în acest sens nu există sau n-au fost, deocamdată, prezentate, interesant însă e faptul că, la scurt timp după martie 2012, Dodon și-a cumpărat o casă în Chișinău care  valoarează 2 milioane 300 mii de lei. Cetățenii au uitat că, pe timpul când același Dodon era ministru al Economiei și Comerțului (2006-2009), au avut loc o serie de privatizări dubioase și a fost instituit un monopol serios asupra importului și realizării cărnii.
 
Cetățenii nu țin minte că Zinaida Greceanîi a împrumutat de la fosta Bancă de Economii a Moldovei 40 de milioane de lei, sumă pe care n-a întors-o nici până astăzi. Acum, iată, socialiștii  sunt favoriți în preferințele alegătorilor.
Cetățenii au uitat că, conform Rapotrtului Kroll I, Ilan Mironovici Șor este considerat unul dintre părtașii harnici la furtul miliardului. Alegătoruii nu s-au întrebat de unde a luat Șor 250 de miioane de dolari ca să-l mituiască pe Filat și alte zeci de milioane de euro ca să-l mituiască pe Platon.  Oamenii dintre râuri nu  s-au întrebat de unde are Șor bani pentru magazine sociale, concerte și pomeni electorale. Acum, Șor și alți haiduci din Orhei au toate șansele să ajungă în parlament, pentru că alegătorii săraci cu duhul uită ce-a fost ieri, dar țin bine minte gustul grecikăi și a tușonkăi șoriene.
Cetățenii au uitat cum Vladimir Plahotniuc a devenit și prin lașitatea lor “șef al națiunii”, personaj care acum controlează totul în țara asta: de la justiție până la brutărie. Alegătorii nu s-au întrebat de ce având o armată de polițiști, anchetatori, procurori, judecători, plătiți din banii cetățenilor, guvernarea a angajat compania americană Kroll ca să investigheze furtul miliardului.
Când aceștia au elaborat  un raport ordinar, Raportul Kroll II, document care se află și pe mesele cancelariilor eiropene, guvernarea așa și nu l-a făcut public, ca să știe  cetățenii numele concrete ale hoților. Pe cetățeni nu i-a înfuriat afirmația blândă a premierului Filip că în Raportul Kroll II figurează și mulți oameni de treabă. Acum Partidul Democrat  jinduiește, prin mincini și manipulări, să obțină majoritatea în  viitorul parlament.
Oamenii nu s-au trevojit defel,  când guvernările de toate culorile și orientările politice au forțat, prin sărăciie și lipsa de perspectivă, lumea să plece masiv peste hotare. Și astăzi, cetățenii preferă să plece, decât să încerce să schimbe radical situația prin participarea la alegeri și prin votul deștept.
Cetățenii au uitat că prin băncile din Moldova au fost spălate 20 de miliarde de dolari veniți din Rusia, miliarde care au dispărut în offshor-uri, dolari care sunt acum folosiți împotriva europenilor, americanilor, ucrainenilor și a noastră, moldovemilor.
Alegătorii nu mai țin minte cum Partidul „Patria” a fost scos în 2014 din cursa pentru parlamentare din simplul că liderul formațiunii se numea Renato Usatîi. Nu i-a deranjat atunci, cum le este în cot și acum când formațiunea condusă de Șor, individ condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate, a fost admisă la alegeri.
Moldovenii nu s-au inflamat când mandatul de primar de Chișinău al lui Andrei Năstase a  fost invalidat pentru „crima” de a fi  chemat alegătorii să iasă la urne în ziua alegerilor, cum nu le pasă nici acum că  totul va fi invers: se va putea îndemna să se voteze pentru un anume candidat/ partid anume în chiar duminica alegerilor.
Având în dotare asemenea cetățeni docili și uituci, Plahotniuc și echipa sa de profitori vor putea domni peste această țărișoară năpăstuită cât le va pofti inima: patru și încă patru și încă… ani
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"