NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Americanii vor să zboare pe Marte, iar rușii nu pot stinge taigaua siberiană

Cum suntem mici ca istorie, geografie, economie, societate, politică, armată, morală, trebuie să privim peste gard, ca să vedem pe la vecinii, mai de aproape sau mai de departe, mode și modele  în măsură să ne facă bogați, precum cei din Eleveția, bunăoară.
Ucrainenii, de exemplu, n-au răbdat (cum am făcut-o noi) ca să-i călărească, jefuiască și prostească  tocmai nouă ani o bandă nesătulă de hoți, dirijați cu mână de fier de un mic munte al nesimțirii și  aroganței, neuitat fiindu-i numele de justiția independentă, Plahotniuc. Au organizat un Maidan, și-au dat viața pentru libertate și valori europene. Au ales un președinte tânăr și acum, iată, au votat o majoritate parlamentară, în stare să-i smulgă definitiv din îmbrățișările fierbinți ale ruscogo bratskogo naroda și să facă din Ucraina o țară prosperă.
Un model, chiar dacă mai transatlantic, Statele Unite fascinează prin libertatea și inspirația cu care gândesc viitorul. Fie că aceasta ține de intenția americanului Ilon Mask de a  insera în creierul omului paralizat un cip care să transmită pe calculator impulsiunile nervoase acestuia ca să poată să comunice cu ceilalți, fie că tot americanii au de gând nu doar să debarce în 2024 iarăși pe lună, dar și să construiască acolo o bază necesară pentru realizarea unui alt proiect și mai grandios – zborul spre Marte.
Ce se întâmplă însă în țara atât de iubită de președuintele Igor Dodon. Nimic bun. Toți candidații în Duma Moscovei, neafiliați puterii, au fost radiați din liste, din motive inventate și ard un milion de hectare de taiga siberiană. Nu le stinge nimeni… nu au bani. Ca să fure și să mențină Crimeea , Donbasul, Luganskul, Transnistria, Abhazia, Osetia de Nord, să bombardeze Siria,  să se amestece în alegerile prezidențiale din SUA  și europarlementare au bani destui, dar să stingă taigaua- nu.
Noi însă așteptăm cu detașare, ca într-un film action, ce se va întâmpla în timpul apropiat cu R. Moldova: vor birui Sandu , Năstase și Dodon sau se va întoarce Plahotniuc? Și, firește, că vrem să trăim bine și liber, ca cei în Elveția, bunăoară.
 

1 Comentariu
  1. Ion spune

    Tolea, animala proasta, nu uita ca spurcaciunile de americani ies in spatiu datorita rachetelor rusesti! Rahat spurcat ce esti!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"