NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Amnistie rusească și alegeri moldovenești

De ani buni, Federația Rusă ne-a obișnuit cu embargouri, blocaje, interdicții și atâtea alte feluri de implicări în treburile interne și externe ale R. Moldova, încât nu mai știu dacă ne putem aștepta în epoca lui Putin la vreun gest luminos din partea acestui stat rășchirat pe două continente. Rusia nici nu catadixește măcar să-și camufleze intențiile de contribuui la venirea la putere a socialiștilor, formațiune  care, prin gura spartă a lui Dodon, își declară gătința de a deveni promotori fideli ai intereselor Rusiei în R. Moldova. De, vorba ceea, moldovenii ăștia proști vor înghiți și porcăriile astea.
Recent, la rugămintea nefericitului președinte Dodon, Kremlinul a luat decizia de a amnistia cetățenii moldoveni care au încălcat legislația migrațională a Federației Ruse, aceștia putând să se întoarcă în R. Moldova fără să se teamă că vor fi expulzați din Rusia. Totodată, cei care au fost deportați anterior, vor putea reveni la muncă în Federația Rusă. Se precizează că vor fi amnistiați cetățenii care au încălcat art. 27, adică au muncit fără patentă, fără contract de muncă, fără să aibă poliță de asigurare medicală.  Ca să înțelegem cum stau lucrurile, vom menționa că în 2017 au fost amnistiați doar cei care au încălcat art, 26, adică și-au pierdut cardul migrațional. Noua lege a aminstierii intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019,
La prima vedere, oamenii parcă ar trebui să se bucure și să strige: „Slava Putinu!,” dar, nu știu dacă e cazul să ne grăbim, or, cum spuneam, Rusia n-a obosit până acum să ne facă numai rău. Lecturând cu atenție actul dat cădem în apa tulbure a nedumeririlor. De ce oare cetățenii moldoveni trebuie să părăsească Rusia după Anul Nou și să se întoarcă abia după luna februarie? De ce dosarul fiecărui personaj, care urmează să fie amnistiat, va fi discutat aparte, când legea amnistiei migraționale se referă la toți cei 150 de mii de cetățeni moldoveni vizați?
Explicația acestui act de nemaivăzută generozitate a Rusiei este simplă și la vedere – vin alegerile parlamentare. Și Putin are grijă ca socialiștii să primească întăriri. Nu trebuie să fii strănepotul babei Vanga, ca să înțelegi pentru cine vor vota acești peste 150 de mii de prizonieri ai Moscovei, care vor fi nevoiți, la întoarcere în Rusia după alegeri, să prezinte dovada votului, adică fotografia buletinului de vot cu ștampila aplicată pentru ortacii lui Dodon.
Unde sunteți instituții plătite din impozitele noastre: SIS, MAE, MAI, Parlament și tot așa, ca să vedeți dacă cetățeanul Dodon și PCRM –ul său nu trădează patria?
Cred că asistăm la unul din (multele) scenarii de manipulare al alegerilor. Nu ne-a mai rămas mult și vom vedea cum se va concretiza. Deși, e în voința și putința noastră să-l zădărnicim, nevotând ca/cu proștii, chiar cu riscul de a-l enerva foarte tare pe  Vladimir Napoleonovici Putin.
 

Cmentariile sunt închise

"
"