NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Apoi, cine-i pedestraș, domnule?

 Obișnuit, oamenii au fobii. Unele ereditare, altele cultivate. Trebuie să  remarcăm, în acest context, că, de exemplu, instituțiile de presă aservite Partidului Socialiștilor din R. Moldova, precum și reprezentanții de talie ai acestei formațiuni, promovează de mai mulți ani ideea integrării în spațiul estic, mai exact, în Uniunea Euroasiatică, integrare care ar aduce, cum cred ei, sustanțiale beneficii economice, dar, mai ales, consolidrea valorilor tradiționale ale „poporului moldovenesc”: familia, religia ortodoxă, memoria istorică etc. Două argumente în favoarea acestei opțiuni sunt beton: (1) piața Rusiei este enormă și ea așteaptă cu nerăbdare merele, prunele, strugurii, vinurile  (și așa mai departe) moldovenești, și (2) Europa este periculoasă, pentru că acolo toți sunt gay sau „pedestrași”, cum numea delicat regretatul Aureliu Busuic  ființele de altă orientare erotică.
Episcopul de Bălți și Fălești Marchel, de exemplu, un mare fan al lui Voronin, apoi al lui Dodon,  a averizat de mai multe ori de pe amvon lumea bună să nu opteze/voteze pentru integrarea în Europa, tocmai pentru că, în consecință, bărbații copți își pot pune în mare pericol zona de mai jos de radiculită.
Cinam zilele acestea cu un prieten în Sapori de Italia, un local administrat de un italian căsătorit cu o bălțeancă sau invers. Și așa cum, vorba genialului Dante, italian și el: „Iubirea mișcă sori și stele” milanezul s-a stabilit cu traiul în capitala de nord a țării. După ce am terminat de înfulecat gustoasele porții de carbonaro, asistate armonios de două halbe de bere, patroana s-a așezat la masa noastră și, uitându-se în jur, iar în local erau doar bărbați, a zis.
„Iată, aici la Moldova mulți susțin că nu trebuie să fim cu Europa, pentru că acolo toți bărbații sunt gay. Eu am trăit mai mulți ani în Italia și am văzut că, de exemplu, italienii vin în baruri și restaurante cu familia. Pe când la noi, la bar vin doar bărbați, unul cu altul. Apoi, care–s gay, domnule: europenii  sau ai noștri?”
„Bună întrebare”, mi-am zis, gândindu-mă și la faptul că episcopul Marchel ar putea să nu știe, că unul dintre principalii designeri ai companiei Mercedes-Benz, iar părintele Marchel pilotează un Mercedes E-class, este de orientare sexuală netradițională.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"