Anatol Moraru // Apoi, „tăt îi sub control” sau nu?

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Paradoxal, dar spitalele noastre au început să devină focare de infecții, iar medicii contaminați (?!) constituie, la această oră, cam a treia parte din numărul celor diagnosticați cu COVID-19 în R. Moldova. Nu în puține cazuri, chiar medicii au fost cei care i-au infectat, fără să știe, pe alții. Asta, fiindcă n-au avut din start echipamente de protecție și pentru că nu a fost supuși obligator testării la virus. Nici doamna ministru Dumbrăveanu, care povestește zilnic, cu voce angelică, despre expansiunea epidemiei, nici prim-ministrul Chicu, care o face pe bășcăliosul, ironizând, spumos cum crede el, pretențiile și obiecțiile justificate ale celor din opoziție, nici cel mai tare din parcare: președintele și, concomitent, medicul șef al republici – Igor Dodon, nu vor să recunoască… că situația epidemiologică devine tot mai critică pe zi ce trece și nici să-și asume în adevăr combaterea/gestionarea epidemiei. Ei o joacă prost un teatru populist, raportând cu însuflețire la televizor populației speriate că tăt îi sub control. Când sunt strânși uneori la ungher, declară că vina pentru dezastrul din sistemul medical din republică o poartă cei care au guvernat până la ei, or, aceștea au avut alte priorități. Așa este, practic toate guvernările au avut prioritatea de a fura țara, am simțit-o și o o simțim bine. Însă, până a  deveni președinte în 2016, Dodon a fost și vice-prim-ministru și ministru al economiei și comerțului,  iar  Ion Chicu, în calitatea sa de ministru al finanțelor, a ajutat oastei lui Plahotniuc să crească Moldova. Ce i-a împiedicat, cel puțin pe acești doi mari cât două mici ceahlăie, să opteze măcar în presă despre necesitatea scoaterii din mizerie a medicinii naționale. Se pare că unica grijă a flăcăilor de la toate  guvernările a fost să prindă medicii cu mita de 200 de lei.

Nici acum nu vă mișcați mai decis,  tovarăși socialiști /pediști. Apropo, domnule Chicu, ce se aude cu creditul de 500 de miloane de dolari de la ruși, că Igor Nicolaevici spunea că-i pe drum. N-o ajuns? Că ne-ar prinde tare bine. Da, și recent Uniunea Europeană anunțase că va aloca R. Moldova și celorlalte țări din Parteneriatul Estic 140 de milioane de euro pentru combaterea COVID- 19. Care e destinul acestui ajutor, or, mulți medici își confecționează în continuare măști de protecție?

Acum devine clar de ce starea de urgență a fost declarată pentru tocmai 60 de zile. Când citești măsurile din pachetul anticriză, aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale, nu ai cum să nu observi că se fac înlesniri fiscale pentru afacerile deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc ca acesta să poată extrage cât mai harnic minereurile absolut utile  pentru combaterea molimei. Apoi, de facilități fiscale urmează să se bucre, dacă am înțeles  bine,  și magazinele Duty Free,  preluate de băieții șmecheri de la guvernare de la Ilan Mironovici Șor. D’apoi cum altfel, or, dacă lelea Ileana vrea să-și cumpere macaroane, sare, chibrituri, măști și mănuși, iar moș Ion vrea să achiziționeze caloși, țigări și dezinfectanți, unde o să se ducă ei pe vreme de epidemie? Normal că la Duty Free?

Culmea insolenței este ocupat, totuși, de lipsitul de onoare Dumitru Diacov. Aidoma unei domnișoare cu responsabilitate socială minimă (expresia îi aparține lui V.V. Putin), acest mizerabil om politic a lansat ideea că n-ar fi rău ca președintele țării să fie iarăși ales nu de popor, ci de către  parlamentari și asta, firește, pentru stabilitatea și bunăstarea țării. Tovarășe  Diacov, mata de când ai apărut pe scena politică a acestei nenorocite bucăți de pământ, ai tot luptat pentru stabilitatea și prosperitatea oamenilor, numai că, nu știu cum, va reușit doar să îndestulați până la refuz propria familie, nepoții și strănepoții. Asta a fost dintotdeauna meseria spurcată a acestui perfid și imporal personaj public: să tragă sfori, să urzească intrigi, șă construiască sau să demoleze coaliții, guverne, dar mai ales … să profite enorm.

Tovarășe Diacov, doar un lucru – nu ar trebui să credeți, chiar dacă sunteți, metaforic vorbind, o bătrână vulpe vicleană, că oamenii dintre râuri sunt niște idioți.

În rest, la Chișinău lucrările de renovare a Compexului „Eternitate” se desfășoară  în ritm stahanovist. Cum altfel, se apropie Deni pobedî  și cei infectați de virusul robiei consideră că nu trebuie să-i supărăm pe eliberatori, fie ei și morți de multă vreme.

leave a reply