Anatol Moraru // Aproape nimic nou sub soarele electoral bălțean

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bătălia pentru fotoliul de primar de Bălți, odată intrată pe ultima sută de metri,  devine tot mai acerbă. Întâietatea în această competiție este disputată, în accepția multora, doar de candidatul socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, și de liderul Partidului Nostru, mereu agitatul Renato Usatîi. Însă, un alt candidat cu șanse reale este, în opinia mea, Boris Marcoci de la ACUM. 

Nesterovschi, care nu vorbește româna, mizează pe electoratul vorbitor de rusă și pe oamenii cu nevoi sociale,  scăpați din brațe de Șor.  Usatîi încearcă să exploreze rămășițele de simpatie ale bălțenilor afecțiune pe care a cucerit-o acum patru ani promițând o altfel de gestionare a orașului. Marcoci se adresează unui electorat independent, care poate să judece valoarea candidaților, starea lucrurilor  și să facă o alegere cu capul și nu cu burta.

Socialiștii care au o campanie foarte orchestrată, se vede că au destui bani în pungă, consideră că principalul concurent pentru primărie rămâne a fi Renato Usatâi. De unde și au pus toate tunurile mediatice și zvonistice pe acesta din urmă.

Echipa lui Nesterovschi a folosit tot felul de tehnici, mesaje și trucuri electorale, destinate să-i convingă pe orășeni că Usatîi e un personaj cu totul și cu totul neserios, care s-a ferit de dezbateri directe cu candidatul socialiștilor, care n-a biruit corupția la primărie, care este în relații tensionate cu Zinaida Greceanîi, cu Igor Dodon, cu Maia Sandu și, mai ales care și-a stricat relațiile cu Rusia, că ortacii lui de la primărie au luat credite aiurea și nu gestionează eficient bugetul municipal, că Bălțiul este de fapt o trambulină pentru Usatîi pentru alegerile parlamentare viitoare și…  are încă multe alte păcate. De aceea, glăsuiesc foile volante ale socialiștilor, Renato Usatîi se teme să apară în fața alegătorilor bălțeni, pentru că  n-a realizat mai nimic din promisiunile făcute.

Cum nu sunt avocatul lui Usatîi, îi voi lăsa pe ei să se răzbirească, cum ar spune-o cei de la Molodovo. Voi remarca doar că Nesterovshi îl bate acum  pe Usatîi exact cu aceleași arme, cu care acesta din urmă a câștigat în fața concurenților acum patru ani.

Nesterovschi a preluat și ideea concertelor cu staruri, idee care i-a adus atâtea profituri electorale lui Usatîi. Astfel, astăzi, 18 octombrie, în centrul orașului va fi organizat un mega concert pentru alegători la care vor evolua Zdob și Zdup, DoReDos, Sanproject… Nu-l mai întreb pe Nesterovshi de unde a găsit atâta bănărit pentru a plăti asemenea lăutari scumpi, or, totuna îmi va răspunde ca patronul său Dodon sau ca haiducul fugar din Orhei că aceștia cântă… pe gratis.  Astfel, dacă va câștiga, Nesterovschi va deveni un fel de Usatîi, numai că puțin altfel. De unde și, gândiți-vă poate la Marcoci, totuși.

leave a reply