NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru  // Apu, o furat, da ni dă șî nouî

La școală am învățat două texte despre eroul războiului civil din Rusia Grigorii Ivanovici Kotovski: o poezie a lui Andrei Lupan din care țin minte doar o strofă: „S-a pornit Kotovski tânăr,/Ca un şoim răzbunător./Toţi boierii şi ciocoii,/Tremurau în cuibul lor…” și o povestire din conținutul căreia îmi amintesc doar sintagama: „Kotovski lua de la bogați și dădea la saraci”. Mi-l imaginam un fel de Robin Hood de al nostru, îmbrăcat în ițari și opinci, până când în timpul perestroikăi am aflat că „eroul” era de fapt un bandit de drumul mare.
Ei bine, nu credeam s-aud vreodată în PMAN aproape  aceași sintagmă, dar despre alt haiduc de Orhei: Ilan Mironovici Șor și el un hoț, dar de miliard, după Kroll. Astfel, unul dintre debili adunați la protestul dansant a zis, după ce, se vede, mâncase pe săturate  cașă cu tușoncă: Apu, o furat șî el, da ni dă șî nouî.
Nu știu dacă trebuie să ne mai uimească  ceva în țara asta tristă plină de nebuni.  Și totuși, ar trebui să-i mulțumim lui Plahorniuc pentru această aproape genială idee, de a aduce în aceleși tip și spațiu elemente declasate, scursuri umane din Orhei și de pe aiurea, numai pentru a le arăta nesuferiților de Năstase și Sandu, cum poate el să-i frece cu tot cu Marea lor Adunare Generală. Trebuie să-i mulțumim mult, pentru că, în felul acesta, lumea a putut să vadă live cum arată plebea proletară, tâmpiții, descreierații, putorile, cretinii, babele slave și moldave, trădătorii, proștii, într-un cuvânt, cum arată socialismul și comunismul în floare. L-am putut vedea încă o dată pe  Ilan Mironovici Șor în rol de tub mic elastic, închis la un capăt, folosit de coordonator ca mijloc de protecție împotriva opoziției.
Mă tem că visul de aur al guvernării noastre este ca în RM să rămână doar  denivelați mintal din specia celor adunați în PMAN, care, după ce capătă o pâine, o tușoncă, un pachet de macaraone de la un hoț dovedit,  molfăie mulțumit:  Apu, o furat, da ni dă șî nouî. Cu asemenea cetățeni, atunci nici de alegeri nu e nevoie. Poți deveni peste noapte președinte sau parlamentar, dacă ai tușoncă.
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"