Fără îndoială, actualmente, sportul a devenit o putere reală în lume. Sportul e spectacol, e politică, e bussines, e lift social, e diplomație… E suficient să ai o echipă bună de fotbal și poți să concediezi tot corpul diplomatic, or, vei deveni imediat cunoscut pe mapamond. Cel mai recent și elocvent exemplu este chiar Croația, un stat apărut pe hărțile politice după 1990 și despre care, după ce echipa croată de fotbal a devenit vice campioana lumii, au aflat miliarde de oameni. Nu mai încape îndoială că o națiune care practică sportul în masă e o națiune puternică – China și SUA sunt alte probe grăitoare în această linie.
De ce oare atunci protestează lumea la Chișinău împotriva construcției unui complex sportiv, care urmează să fie edificat pe tocmai 70 de hectare, preluate de la comuna Stăuceni? Pentru că își pun niște întrebări la care guvernarea nu vrea sau nu se grăbește să răspundă.
De ce tocmai acum, cînd suntem loviți de criză, e nevoie să scoatem 200 de milioane de lei din buzunarul statului? De nu s-a apelat la structurile sportive internaționale, nu au fost identificați donatoriii care ar fi putut să investească? De ce n-a fost găsit un alt teren pentru acest complex? De exemplu, fostul stadion republican, destinat acum, iată, prin decizie guvernamentală, pentru construcția Ambasadei SUA. Nu sunt chișinăuian cu viză de reședință, dar cunosc că a existat/ există proiectul construcției unui stadion olimpic, care urma să fie amplasat pe terenul din vecinătatea Circului. Relativ proaspătul membru al PD, Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Olimpic din RM, cunoaște cel mai bine acest lucru. De ce nu s-a organizat un sondaj/ referendum ca să fie consultați cetățenii, cum se face în lumea bună, or, e vorba de banii lor, nu? Cum de se face că tocmai firma turcească care repară Palatul Prezidențial a și cîștigat tenderul de edificare a viitorului obiect sportiv, tender la care a participat doar ea? De ce?…
Considerăm că suspiciunile protestatariolor sunt îndreptățite atîta timp cît puterea nu consideră necesar să dialogheze cu cetățenii și să-i convingă pe toți că ea are dreptate. Poate, pe bune, odată cu edificarea acestui complex sportiv se va opri și exodul cetățenilor din R. Moldova – vor avea unde face sport. Pentru că, nu-i așa, avem de toate, dar stadion nu.
Anatol Moraru // Avem de toate, dar stadion nu

Articolul precedent
Guvernul este pe cale să aprobe regulamentul privind utilizare dronelor
Următorul articol