NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  Aveți dreptate, domnule Chicu, să plătească!

Risc să-mi pun în cap tot Consiliul Superior al Magistraturii și pe alți judecătorii implicați, plus reprezentanții așa – numitei societăți civile, dar cred că prim-ministrul Ion Chicu are de data asta o idée bună când cere ca judecătorii, care se fac vinovați, să plătească despăgubirile pentru dosarul “Gemenii”( peste 70 de milioane de lei), în urma recentei decizii CEDO. Sprijin această intenție a prim-ministrului când transportăm discuția în teritoriul etic și pentru că vreau ca leii pe care-I plătesc ca impozite și taxe să meargă pentru dezvoltarea infrastructurii statului și nu pentru a repara fraudele comise de judecătorii corupți. Aflat de ceva vreme în plutonul de vârf al puterii, Chicu cunoaște, se vede, bine feleșagul acestei faune în mantii negre, de unde le și reproșează ipocrizia în dotare:  “Așa, o putere în stat fără nici o responsabilitate. Doar drepturi și garanții. Repet pentru judecătorii din CSM și toată gașca coruptă din justiție – orice ban plătit de Moldova pentru deciziile voastre ilegale – va fi din contul vostru. Nu așteptați, independenților, ca pentru ilegalitățile voastre vor plăti copiii sau bătrânii. Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CEDO, până nu-i scoatem din voi.”
Nu știu cu ce se va încheia acest meci de box dintre  executiv și puterea judecătorească, dar o discuție serioasă pe mariginea acestui subiect de mare importanță  pentru viitorul R. Moldova era/este mai mult decât necesară.
Când membrii CSM susțin că șeful Guvernului le denigrează imaginea și atentează la independența sistemului judecătoresc, ai impresia că aceștea trăiesc într-o altă realitate. Or, magistrații din vârful piramidei se fac a uita că, după ce președintele Timofti a insistat la vremea lui să le fie majorate salariile, după ce Uniunea Europeană a alocat  zeci de milioane de euro pentru reforma justiției, aproape nimic nu s-a schimbat în calitatea actului de justiție  realizat de judecătorii noștri, dosarele pierdute la CEDO ajungând la cifre care sperie (400 – până în decembrie 2017, suma plătită de R. Moldova fiind de 16.300.00 de euro). Pe rol se află și alte dosare, așa că to be continued. Nu e de mirare că imaginea lor în oglinda societății rămâne în continuare strâmbă. Poate CSM să explice de ce  nu au fost sancționați  judecătorii care au facilitat “spălătoria rusească”? De ce dosarul lui Șor  îmbătrânește la Curtea de Apel Cahul?  Sau să ne lămurească de ce au fost pierdute atâtea dosare la CEDO, ce e la mijloc: incompetența, mita? De ce alți funcționari sunt obligați să plătească pentru greșelile, gafele, neprofesionalismul lor, iar judecătorii, care se fac vinovați, rămân infailibili.
Igor Boțan spune că nu e bine ce face prim-ministrul, or, asemenea intenție e în stare să descurajeze procurorii și judecătorii tineri, dar și pe ceilalți magistrați onești, care nu sunt puțini. Sunt sigur și eu că avem mulți judecător onești și mai cred că aceștea sunt capabili, dacă vor dori, să curățe din interior sistemul. Ei știu mai bine decât noi toți lista judecătorilor care n-au treabă cu justiția. Așa că, domnule prim-ministru, acționați!

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata