NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  „Bani nu-s, da voi țineți-vă…”

Se pare că guvernul Dodon începe să fie tras la fund de realități. Asta după ce, acum două luni și 17 zile, s-a instalat în fotolii în ore numărate, a anunțat  și un program de activitate extrem de populist pe domeniul social, promițând bugetarilor și pensionarilor majorări și indexații cum nu-a întâmplat până acum. Premierul Chicu anunța că au banii necesari pentru toate reformele și construcțiile. Mai mult, declara victorios, după vizita –fulger la Moscova, că a reușit obținerea unui împrumut de tocmai 500 de milioane de  dolari SUA, ce-i drept, care-s condițiile acestui posibil împrumut nu cunoaștem nici până azi. Chicu mai preciza că țara condusă de Dodon nu va avea nevoie de susținerea financiară sau de împrumuturi de la FMI. Între timp, au fost deja anunțate și majorări de salarii și pensii, numai că efectul acestor suplimentări va fi minim. Or,  au crescut prețurile la carburanți,  la transportul interurban, au explodat prețurile la alimente, urmează să fie impozitați căruțașii,  crește mărimea și numărul amenzilor și mă tem că to be continued, vorba celor de la Sadovoie, pentru că… nu ajung bani în buget.
De aceea poate, Dodon și-a dat seama că are peste Prut frați români, iar Chicu s-a arătat bucuros că a venit delegația de la FMI a venit la Chișinău pentru consultații.
O explicație a insuficienței banilor în cazna ar fi  aprobarea unui  buget construit pe nisip, iar o alta – băieții șmecheri, după ce au tras o spaimă bună vara trecută, acum și-au revenit și au reactivat schemele de corupție și banii curg iarăși în buzunarele lor. În genere, cred că se întorc vremurile parșive ale lui Plahotniuc. De exemplu, ministrul socialist Nagacevshi insistă pe lângă  membrii CSM ca magistratul Clima, intrat în câmpul atenției publice ca autor al unor decizii judecătorești controversate, să fie avansat, pentru că e profesionist. Mai nou, guvernul ar vrea să  scoată la privatizare  Compania de Stat „Metalferos” pe motiv că  trebuie  să umple bugetul. Sau mai degrabă să încapă pe mâinile cui trebuie. Schema e de la guvernul Filip, ne amintim de soarta Compania de Stat „Air Moldova”.
Nu este exclus ca premierul Chicu să-și îndemne concetățenii aidoma fostului omolog rus, nefericitului Medvedev: „Bani nu-s , da voi țineți-vă!”

1 Comentariu
  1. misa spune

    cacadodonism si chicacios in Moldova

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata