NordNews
Avem ce spune

Anatol  Moraru // Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

O spun din start: nu-s  antisemit, sunt  patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română.
După 1990, evreii din R. Moldova au început să emigreze în Israel, Germania, Statele Unite, Franța și tot așa. Plecau medicii, profesorii, inginerii, funcționarii, dar și cei cu funcții modeste. Să recunoaștem, ei au lăsat, sincer vorbind,  un gol pe care îl resimțim de ori câte ori ne ciocnim de incompetență și bădărănie. Nedumerirea mea de atunci era multă: de ce oamenii aceștia, care au avut de suferit în vremea comuniștilor, care au urcat cu greu ierarhii sociale, atunci când parcă a venit vremea să se afirme, să-și manifeste calitățile și înzestrările  caracteristice seminției lor – au ales să plece.
Acum înțeleg că, popor foarte vechi, împrăștiat în toată lumea, prigonit și discirminat  de mai mairii statelor, de biserică, dar și priviți chiorâș de către populația simplă, evreii și-au cultivat o intuțiie extraordinară la schimbările magistrale în rău. Ei au realizat atunci că în R. Moldova lucrurile vor merge prost de tot. Și au avut dreptate.
Legenda biblică spune cum Moise i-a scos pe evrei din robia faraonului egiptean, exod pe care unii savanți îl califică drept o nouă etapă în dezvoltarea lumii  de atunci, pentru că a descătușat energii și a stimulat gândiri,  și i-a purtat 40 de ani prin pustiu, tocmai pentru ca să moară ultimii, care cunoșteau pe pielea lor ce însemană robia și care gândeau precum robii. După asta, poporul evreu a știut să se înalțe.
Basarabenii orbecăiesc de 30 de ani prin pustiul tranziției, pentru că așa și nu s-a găsit un alt Ștefan , Mihai, Alexandru  sau Carol care să-I scoată din robia mentalității comuniste și să-I conducă spre  democrație și bunăstare, ca să vorbim și despre cum arată pământul făgăduinței noastre. Firește, au mai rămas cetățeni care plâng după comunism, dar ceea ce este mai parșiv, e că cei născuți după 1990 tot psihologie de robi au, în mare parte. Plus la toate, președintele Dodon este tot mai tentat, se pare, să bage R. Moldova înapoi în Egipt, adică în  Rusia lui Putin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata