NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Bravos, domnilor, noapte bună, națiune…

Anul trecut, pe la începutul lui octombrie, dacă nu mă înșel, am primit o scrisoare de la fisc. Eram chemat într-o zi anume, la o oră anume, într-un birou anume, ca să lămurim o nelămurire fiscală. Cetățean disciplinat, m-am prezentat la timpul cuvenit, în biroul cuvenit, frământat de nedumeriri, or, depusesem declarația pe  venit pentru 2017 la timp. Mi s-a explicat că nu depusesem declarația respectivă pentru anul 2012 și că am rămas dator statului cu vreo 600 de lei. M-am conformat, fiind mobilat de două trăiri diametrale: cum de nu au putut observa acest lucru  timp de cinci ani, și, pe de altă parte, trăiam o oarecare mândrie pentru bravul nostru stat, instituțiile abilitatea ale căruia au fost neatente la cum li s-a furat cetățenilor un milliard, dar care, acum, iată, sunt vigilente la cum se mișcă orice leuț spre bugetul național.
Combinațile care le-au reușit, ieri, guvernării pediste, adică aprobarea în parlament cu viteza nanosecundelor a unor legi dubioase, printre care cea a amnistiei fiscale, vor intra, la sigur, în manuale și studii, din care viitorii specialiști în economie, finanțe și securitate vor putea învăța cum trebuie să contracareze furtul unui miliard, transportarea lui din țară prin rețele bancare sopfisticate în offshoruri și în fine, aducerea înapoic (legitimarea), în buzunarele actorilor delapidării, prin aprobarea unor legi controversate.
E splendid, zău, e ceva din domeniul prestadigitației. Ai furat, de exemplu, un million de euro, ai plătit statului 3%, adică 30 de mii, și devii om cinstit și respectat cu 970 de mii de euro în cont și nimeni: nici Procuratura, nici CNA, nici Justiția, în genere, nu are dreptul să-ți reproșeze ceva în vecii vecilor. Acum chiar înțeleg în profunzime sensul ascuns al sloganului Partidului Democrat: Creștem (în) Moldova (cetățeni “onești”)!
Experții și analiștii neînregimentați au și început déjà să disocieze, moleculă cu moleculă, mârșevenia și nocivitatea acetei afaceri necurate. La rândul lor, Ambasada SUA este îngrijorată, FMI, care recent a acceptat o tranșă de 34 de miloane de dolari pentru R. Moldova, e întristat, Ambasadorul UE în RM , Peter Michalko, spune că nu-i frumos, dar băieților pediști șmecheri li-i în cot. Ei au probat în repetate rânduri răbdarea și toleranța instituțiilor europene, nu se mai tem și au decis să joace tare, sugerîndu-le occidentalilor că ar putea să se împrietenească acum, când banii lor vor fi în siguranță, cu chinezii sau că ar putea să facă publică o “iubire ascunsă”- cea cu Rusia.
Cât privește norodul, apoi el nu se precipită. Nici eventuala pierdere a posibilității circulației fără vize în Europa n-a ajuns încă la mintea lui, cea de pe urmă. Nu-i exclus că vor răbda până pe 26 august și vor veni  la Chișinău în PMAN ca să strige pe diferite voci “Jos Mafia” și să-i amintească (a mia oară) lui Plahotniuc  să nu uite că pușcăria e reședința acestuia. Pe urmă, vor aștepta cuminți alți factori favorabili: să vină americanii, UE, diaspora sau… extratereștrii, ca să-i scape (în sfârșit) de regimul criminal. Dacă aceaștia vor intârzia să se implice, va vota, cum votează de obicei, ca prostu.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"