NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Campionii laudei deșarte

În ultimele decenii ne confruntăm cu o practică păguboasă a demnitarilor, deputaților, miniștrilor, șefilor de partid și a altor birocrați de rang înalt, care s-au  obișnuit să se laude cu realizări ce nu le aparțin sau cu peformanțe care țin nemijlocit de  obligațiunile lor de serviciu.

Intrat în campania electorală pentru parlamentarele din 2019, prim-ministrul de atunci, Pavel Filip, le vorbea aleăgătorilor plioștiți despre cum Partidul Democrat a făcut drumuri bune pentru Moldova, a reparat școli și grădinițe și a reușit și alte multe minunății. Despre drumurile renovate de democrați îi poftesc să se pronunțe pe toți cei care se hurducă prin gropi, dar ce treabă are PD-ul, de exemplu, cu cele peste 950 de grădinițe reparate cu generoasa susținere financiară a Guvernului României?

Nu de puține ori, vedem primari care inaugurează un apeduct, un parc de agrement, un teren de minifotbal etc., și nu pregetă să se laude că totul a fost posibil grație eforturilor lor personale. Și asta când dezvoltarea infrastructurii unei localității stă în obligațiunea directă a primarului, iar apeductul sau terenul de joacă  au fost construite din banii contribuabilior/cetățenilor și nu ai edilului.

Din aceeași practică nocivă fac parte și facerile de bine ale lui Ilan Mironovici Șor. Capetele vorbitoare ale partidului, care-I poartă numele, anunță aproape metronomic că formațiunea a instalat iluminare stradală într-o localitate, că a deschis  un magazin social în altă localitate, că a amenajat un teren de joacă pentru copii în a treia localitate… În acest sens, singurul merit al lui Șor este, după noi, că a furat o bună parte din milliard, dar le dă și oamenilor. Limitați în gândire și plafonați de sărăcie, cetățenii se bucură de pomenile lui Șor, fără a se osteni să înțeleagă că șiretul de Ilan Mironovi le face bine tot din banii lor.

Campionul republican al lăudoșeniei este, desigur, președintele Dodon. Deși, conform Constituției, el trebuie doar să dea medalii cu căldările, în vorbă, rar domeniu în țara asta  în care să nu se manifeste oleacă și marele șahmatist al tuturor timpurilor și noroadelor din Sadova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata