NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru// Când se va înfăptui Unirea…

Evenimentele epocale din viața unei națiuni se întâmplă rar și neapărat într-un anumit context istoric, politic, social. Altfel spus, există o sumă de factori obiectivi, care odată îndepliniți, se și produce istoria.

La 1 decembrie a fiecărui an, sărbătorim Ziua României, prilejuită de Actul Unirii din 1918. În ultimii ani, răsună tot mai tare îndemnuri la Unire, vocalizate mai ales de reprezentanții partidelor unioniste, care de fiecare dată nu se pot aduna într-un bloc electoral, dar și din partea cetățenilor obosiți de impotența guvernărilor care s-au perindat și care văd în unirea imediată cu România soluționarea tuturor problemelor acute cu care se confruntă tot mai des.

În conștiința mea, Unirea se va face atunci când elita politică inter riverană nu se va teme de o diferență valorică cu clasa politică de pe Dâmbovița, când nu va fi coruptă și se va gândi la binele țării și nu la conturi din bănci, la vile somptuoase și la automobile de lux.

Unirea se va produce când partidele, care se declară unioniste, vor înceta luptele intestine și își vor orchestra eforturile întru înfăptuirea actului propriu-zis.

Unirea se va înfăptui când electoratul simplu va înțelege că copiii lor merg în școli și grădinițe reparate de România sau sunt înmatriculați cu bursă la facultățile din Țară, că lumina vine de dincolo de Prut și nu de la Moscova și nu să-l slăvească pe Putin, care le aduce doar suferințe.

Ne vom uni când cel puțin jumătate din milionul de basarabeni cu acte românești își va dori acest lucru.

Unirea se va face când România va avea puterea economică să plătească pensii europene celor aproape 700 de mii de pensionari din R. Moldova.

Vom fi împreună dacă România va putea să-și asume riscul că cele 6 procente de rusofoni pot să se supere și să-i ceară lui Putin să vină să-i elibereze.

Unirea se va face când noi, basarabenii, vom remonta singuri statul nostru avariat, R. Moldova, or, România nu este, deocamdată, o mare putere financiară ca să poată urma cu fidelitate modelul reunirii  Germaniei.

În fine, Unirea se va face atunci când o vom realiza în inimile noastre, de o parte și de alta a Prutului, cât de patetic nu ar suna acest lucru, pentru că Merkel e acum o pensionară din Germania.

La mulți ani, România!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"