Anatol Moraru //  Când  va avea Bălțiul un primar  pro-european?

Săptămâna trecută am fost martorul unor discuții despre necesitatea identificării din partea forțelor pro-europene a unui candidat la funcția de primar de Bălți la alegerile locale din 20 octombrie. E adevărat, procesul de selecție a fost unul bun, în sensul că au li s-au făcut oferte, în linia  filtrului utilizat în parlamentare,  unor oameni de calitate. Până la urmă, a fost identificată o persoană tânără, promițătoare.

Din câte cunosc, persoanele experimentate au ezitat să se implice direct nu din teama de a se expune sau din cauza unor eventuale schelete în dulapuri. Rațiunile sunt altele și foarte probante.

E lăudabilă intenția forțelor pro-europene de a continua demontarea structurilor și schemelor nocive ale vechii guvernări.  Bălțiul însă e un caz cu totul aparte. Din 1990 aici se votează etnic și constant  pentru partidele de stânga: comuniști, socialiști, usatiști. Paradoxal, deși cei care, conform datelor recensământului din 2014,  se declară  moldoveni/români dețin majoritatea (peste 58 la sută), orașul n-a avut încă de la 1990 încoace o adminstrație constituită în majoritate din vorbitori de română (excepția pre nume Renato Usatâi este  irelevantă).

Totodată, nu trebuie scos din ecuație faptul că Bălțiul a fost (pe rând) în sensul de interese economice, pecuniare votcina lui  Morev, Tonciuc, Panciuc, Usatîi,  Grigorișin și mai ales a lui Vitiuc, răstimp în care clanurile mafiote din oraș s-au  înșurubat temeinic în mai toate domeniile de afaceri și nu au de gând nici acum să cedeze.

Aceștia vor sprijini financiar și logistic la modul serios candidatul care se va angaja să nu le tulbure afacerile. Înseamnă asta că nu trebuie să luptăm pentru Primăria de Bălți? Ba da, dar cu conștiința că va fi o confruntare de durată și că biruința va veni poate mult mai târziu,  decât ne-am dori-o.

Să ne amintim în acet context de spusa inspirată a lui Marin Preda: “O furnică nu poate răsturna un munte, dar îl poate muta din loc, încet, bucată cu bucată”.

 

leave a reply