NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Candidatul care și-a bătut nevasta, pentru că obținuse un singur vot și acela al lui

Litera Constituției Republicii Moldova spune românește și clar: fiecare cetățean are dreprul să aleagă și să fie ales.
Privind cu atenție la numărul formațiunilor politice înscrise déjà în cursa electorală, te bucuri că oamenii citesc Constituția cu ochelari, adică își doresc din toate moleculele trupului să fie aleși deputați. Mai ales când Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat lista a 46 de formațiuni politice, care au dreptul să se avânte în parlamentare. Nimic nou sub soarele electoral din R. Moldova, or, ne-am obișnuit că partiduțele, de care uneori nici nu avem știință, ies din anonimat în scrutinele locale, parlamentare sau, mai rar, prezidențiale, având, de regulă, misiunea de a a rupe din voturile anumitor candidați/ partide cu șanse. După alegeri, ele se retrag iarăși în vizuini până la următorul scrutin.  La această oră, 13 formațiuni politice și blocuri electorale s-au înregistrat pe circumscripția națională și numărul lor ar putea să crească până la 15. Să zicem bogdaproste că nu au făcut-o și celelalte 31.
Pe de altă parte, am vrea să înțelegem care sunt rațiunile celor din Partidul Antimafie, conduși de  un personaj, cel puțin straniu, pre nume Sergiu Mocanu, formaține care luptă vârtos cu mafia din R. Moldova doar în campanile electorale și pe urmă intră în vacanță. Vom mai spune că Partidul Antimafie nu a putut prezenta din prima raportul financiar solicitat de CEC, pentru că avea conturile blocate, iar Sergiu Mocanu nu și-a putut declara veniturile, pentru că… nu le are. A zis că le va spune alegătorilor din ce trăiește abia după 24 februarie, poate pentru ca mafia să nu-i fure și ultimii bănuți din casă.
 
Ce șanse are Partidul Național Liberal, dirijat de aceiași forever Vitalia Pavlicenco, să obțină măcar un mandat de deputat? Minime de tot, cred. Să nu uităm că Vitalia Pavlicenco și formațiunea dumisale, care realizează solo și de ani buni Unirea, își anunțase la 27 noiembrie 2018  intenția de a merge în parlamentare  în componența Blocului Electoral Convenția Euro-Unionistă, alături de două alte personaje politice pitorești: Anatol Țaranu și Valentin Dolganiuc. După câte se vede Convenția Euro-Unionistă a murit oleacă și cum Vitaluia Pavlicenco n-a vrut în veci să se unescă cu BE “ACUM”, PNL va merge singur în alegeri ca să se afle în treabă.
 
Partidul “Voința Poporului”, despre care știu doar că Ștefan Urâtu, președintele lui, a fost cândva membru la CEC -ului, a ales să se implice în parlamentare pentru ca, dacă am înțeles bine, să monitorizeze gradul de pudicitate al actului electoral din 24 februarie. Puteau, la o adică, să devină observatori (pe termen lung sau scurt) și să sporească numărul de votanți pentru dreapta europeană, dar voia omului politic e mare boier.
Cât despre formațiuni de-a dreptul oculte, despre care chiar nu știam că există:  “Partidul Regiunilot” în frunte cu Alexandr Calinin (de,  suntem o țară necuprinsă și n-avea cum să nu apară și ceva de genul “Partia Reghionov”), Partidul “Democrația Acasă”, (slavă Domnului că avem măcar democrație autohtonă), condusă de cineva care răspunde la numele Vasile Costiuc, Mișcarea Profesioniștilor “ Speranța-Nadejda”(oare cum s-ar numi cea a neprofesioniștilor?), dirijată de cel pe care-l știu cel mai bine rudele și vecinii – Andrei Donică și Partidul “Patria” cu Sergiu Biriucov la butoane, formațiune fondată încă în 2014 de Renato Usatîi și scoasă atunci din parlamentare, putem zice că șefii acestora ar putea avea probleme în familie, precum acel legendar candidat la primăria localității, care și-a bătut nevasta de ciudă că obținuse doar un vot și acela era al lui.
Își pregătește actele, pentru a ne ferici, și Partidul Verde Ecologist din R. Moldova, care, cum bine știm, s-a raliat în noiembrie 2018 la defuncta între timp Convenție Euro-Unionistă. Acum, iată, vrea să participe foaie verde de tutun la scrutin.
O altă formațiune, care intenționează să se implice, este Partidul Liberal. Cum Mihai Ghimpu nu-i suferă organic pe Năstase și Sandu, intrarea PL-ului în componența BE “Acum” a fost o misiune imposibilă. În consecință, formațiunea,  călăuzită déjà de Dorin Chirtoacă,  va merge  de una singură în alegeri cu sloganul “Fosta-i, lele, când ai fost”.
Chiar dacă a noastră Constituție, virginitatea căreia este păzită 24/24 de o întreagă Curte Constituțională, nu garantează basarabenilor și dreptul de a avea minte, îndemn alegătorii să se gândească la un viitor european, neglijând partiduțele care se împiedică de pragul electoral.
 
 
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"