NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Capul lui Plahotniuc vrem!

De ceva vreme Igor Dodon, devenit peste noapte președinte corpolent, dă amenințător din deget că iată, acuș-acuș, vom trăi o surpriză uriașă: unor deputați din actualul parlament li se va riidica imunitatea și vor fi deferiți justiției.
Deocamdată însă, nou-nouțul procuror interimar Dumitru Robu a venit în legislativ și a cerut capul lui Șor. Deputații prezenți  în sală au votat unanim pentru ridicarea imunității fostului haiduc din Orhei,  acum, mai nou,  din Ierusalim. Numai că acest foarte întârziat act justițiar pare a fi mai degrabă o parodie.
Se înțelege de ce incoruptibila justiție moildovenească întârzie în cazul lui Ilan Mironovici Șor exact atâta cât trebuie.  După ce magistrații lui Plahotniuc l-au condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, se pare tocmai pentru a-l ține strâns în cârligul șefului națiunii, a urmat spectacolul de-a judecata de  la Curtea de Apel din Cahul. Abia după ce a fugit nestingherit prin ditamai frontieră de stat de la Aeroportul Chișinău, l-au dat în căutare  națională și internațională. Pe urmă, după ce și-a vândut cu succes afacerile, proprietățile și imobilele, onesta noastră justiție a aplicat pe toate acestea sechestru. Povestea asta cu pedepsirea lui Șor amintește parcă de execuția prin spânzurare a lui Oliver Kromwell, după ce acesta  fusese înmormântat.
Dar de ce oare procurorul interimar e atât de timid în privința lui Plahotniuc și a celorlalți capi ai mârșăveniilor și fărădelegilor? Nu cred că la mijloc ar fi lipsa de  probe incriminatorii pentru deschiderea unor dosare.
Or, norodul, altul decât cel din  nuvela Alexandru Lăpușneanu: ceva mai puțini, dar toți hâtri, vrea capul lui Plahotniuc. Dacă actorii fostei guvernări corupte până la  măduva anatomiei nu vor fi pedepsiți aspru, atunci nu vom putea schimba nimic radical. Nu ne este destul că un Voronin se plimbă falnic prin cele 700 de hectare de pădure de la Țiganca pe care a luat-o în arendă de la stat cu niște bănuți pentru tocmai 49 de ani. Așa a fost el penalizat, sireacul, pentru toate relele  pe care le-a făcut și mă tem că justiția noastă echitabilă vrea să continuie tradiția dată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata