NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  Carnet kârgâz (II)

Republica Kârgâzstan este o țară importantă pentru întreaga Asie Centrală. Nu doar pentru că are zăcăminte de gaz, petrol, cărbune, metale rare,  pe Cinghiz Aitmartov, dar mai ales, pentru că ghețarii din munții Tian Shan, munți care, de altfel, acoperă 80 la sută din teritoriul țării, alimentează râurile Kara Daria, Sâr Daria, Narânul, Ciu, ape ce curg spre Tadjikistan, Uzbekistan și Kazahstan. Nu trebuie să amintim cred ce importanță are apa în primul rând pentru agricultura acestor țări, odată ce doar 9 la sută din  teritoriul Kârgâzstanului este bun pentru practicarea agriculturii. Nu e de mirare că, în decursul istoriei, s-au produs mai multe conflicte legate de repartizarea resurselor acvatice, cum a fost, de exemplu, acum câțiva ani cel cu Kazahstanul.
Apoi, am observat că autoritățile kârgâze instituie cultul gardurilor înalte. Nu doar ale celor care înconjoară reședințele Președintelui Sooronbay Jeenbekov. Astfel, de partea dreaptă a drumului ce duce de la Aeroportul Manas și până aprope la Bișkek se înalță un gard interminabil parcă. Totuși, de la înălțimea scaunelor din autobuz poți vedea casele sărăcăcioase de dincolo. Obsevăm că și guvernanților noștri încep să le placă tot mai kârgâz gardurile și mă refer la cele din jurul Parlamentului și Președinției.
Guvernarea kârgâză a făcut, sub presiunea Rusiei, tot posibilul ca  baza americană aeriană de la Manas, înființată în 2001 și foarte importantă pentru operațiunile americane din Afganistan, să fie închisă. Alându-se la Moscova în 2009, președintele Kurmanbek Bakiev a făcut publică  această decizie.  În schimb, acum, Rusia are o bază militară aeriană la Kant.
Așa cum Kârgâzstanul face parte din proiectul global chinez Drumul mătăsii, investițile Beijingului sunt din ce în ce mai consistente. Astfel, Kârgâzstanul are la ora actuală drumuri extraordinar de bune, făcute de chinezi.  La început, spune Stanislav, șoferul autobuzului cu care ne–am deplasat prin Bișkek, dar și spre Issîk Kul și înapoi, un rus născut lîn chiar capitala republicii și deloc șovin, banii dați de instituțiile europene și mondiale pentru reconstrucția drumurilor au fost furați pur și simplu (cum s-a întîmplat și se întâmplă și la noi!). Apoi, chinezii au zis: “Nu, dragi frați kârgâzi, așa nu merge. Noi vă dăm banii și tot noi facem drumurile”. Și le-au făcut, repede, bune și ieftine.
Lacul Issîk Kul este o minune inexplicabilă a naturii. Situat la peste 1600 de metri deasupra nivelului mării, are o lugime de peste 200 de km și o lățime de peste 60 de km, adâncimea oscilând între 600 și 6 metri  Deși în lac se varsă 30 de râuri de munte, iar el nu se revarsă nicăieri, nivelul apei nu crește și nici nu scade, iar apa este… sărată. M-am scăldat împreună cu colegul Vitalie Răileanu și cu Stanislav. Apa era curată, rece și sărată.
Seara, Natașa, o foarte bună prozatoare și editoare din Belarus, ne-a povestit despre singura ei participare la una din întrunirile lungi, de peste 5-6 ore, pe care le are președintele Lukașenko cu înalții săi supuși. Așa cum nu au voie în nici un fel să iasă la baie în timpul consfătuirii, bărbații îmbracă neapărat scutece Pampers, Ei i s-a permis să iasă. E doamnă, totuși.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"