NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Ce bine ar fi, când preșdintele Dodon ar face o donație…

Și așa stresați zilnic de COVID – 19, observăm (cu aceeași stupoare) că guvernarea  nu numai că nu se grăbește să folosescă mlioane de lei din buget, necesare în combaterea  molimei, dar mai și pune la ciorap banii donați de cetățeni simpli, de companii, de agenți economici, firme, busnessmani, formațiuni politice etc.

Amintim în acest context că, la 17 martie curent, a fost deschis un fond în care toți doritorii să poată dona bani pentru lupta cu virusul. Până acum, pe conturile Ministerului Finanțelor s-au acumulat 13, 5 milioane de lei, care așa și stau în safeuri. La interpelarea deputatului Radu Marian din PAS, ministrul Pușcuță spune că, deocamdată, nu s-a folosit nici un bănuț din această sumă, întrucât doar Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) e în drept să decidă cum pot fi cheltuiți acești bani.
Bine, președintele Dodon solicită partidelor din opoziție și presei neafiliate guvernării socialist-pediste să accepte un moratoriu pe timp de molimă și să-și unească eforturile pentru a birui molima.
Indubitabil, foarte bună idee, dar pentru a o pune în operă, ar trebui ca președintele și ceilalți să nu mai comită atâtea gafe, inepții, stângăcii și măgării, că nu-I timp pentru toate astea. De exemplu, cînd ești președinte al unei populații de aproape 3 milioane, cum e să te lauzi că au fost testați 6 mii de persoane cu simptome de infectare? Noi avem 290 de lucrători medicali care s-au infectat din cauza lipsei echipamentelor de protecție. De ce nu se folosesc măcar banii din donații pentru achiziții? Nici măcar banii care-i donează oamenii din buzunarele lor nu-i puteți folosi cu cap. Bine că, atunci când e vorba de profitul vostru, de scheme de corupție, vă mișcați de-a mai mare dragul, repede și eficient.
Iată aici ne putem uni eforturile, în acte de donații, în exerciții de voluntariat, în gestionarea bună a crizei din partea CSE.
Credem că impactul apariției zilnicie la televizor a președintelui este aproape nul. Munca acesta o poate face și un ofițer de presă. Posibil că Igor Nicolaevici a avut  în copilărie un dreem: să ajungă star de televiziune, dar acum chiar nu-i cazul. El îi plafonează pe cei de la CSE și domnul prim-ministru devine tot mai nehotărât, în fapt, o umbră tot mai subțirică a lui Dodon.
Poate ar fi mai bine, scuzați că ne amestecăm, ca Igor Nicolaevici să se autoizoleze la Condrița și să-i lese pe Chicu și ceilalți să-și facă datoria  conform fișelor de post, să nu le mai încurce. Și dacă tot vrea să facă ceva cu folos, n-are decât să se concentreze pe problema prețurilor la carburanți în R. Moldova. Or, barilul de petrol Brent se vinde pe piețile internaționale în jurul la 25 de dolari (era la 65 de dolari prin ianuarie), Urals al rușilor cu vreo 15 dolari, iar la noi prețurile la benzină și motorină au rămas practic neschimbate, ca în 2019.
S-ar putea să aflați, domnule președinte, că proprietarii de benzinării, băieți șmecheri și nesătuli, cumpără carburanți de pe Lună, de aceea și sunt scumpi în continuare.
Și încă. Tare ne-ar plăcea, dacă și președintele Dodon ar face o donație remarcabilă pentru lupta cu COVID-19. Înțelegem că trăiește doar din leafă, ca și noi,  dar ar putea, posibil, să împrumute de la fratele său, Alexandru, un foarte  prosper om de afaceri.
Ar fi un gest tare frumos, și lumea l-ar prețui și poate l-ar urma și rudele bogate ale președintelui și cei de la putere, care au supt țâța miliardului și acum gestionează afaceri/scheme foarte profitabile.
Și atunci, câteva sute de cetățeni infectați ar putea să scape de la moarte…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"