NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Ce știe lelea Maria despre inflație?

Pe vremuri, scriitorul Valeriu Matei, care se vroia om politic de talie, candida la președinția R. Moldova. La o întâlnire electorală din satul Nicoreni, raionul Drochia le-a spus oamenilor adunați cu greu în Casa de Cultură a satului că „este născut din lacrima Basarabiei”. Afirmația neordinară a domniei sale i-a pus la mare încurcătură pe alegătorii prezenți, or, ei își născuseră odraslele altfel. E clar că Valeriu Matei a adunat voturi puține de tot în această localitate.

Au trecut ani buni de atunci, dar comunicarea guvernărilor cu cetățenii nu s-a schimbat foarte tare. Dialogul nu se prea leagă, pentru că puterea (indiferent de culoarea politică) fie spune minciuni, fie vorbește într-un limbaj pe care rar cine îl înțelege, fie tace cu un partizan belorus întrebat de nemți unde sunt ceilalți.

Actualmente, populația R. Moldova se confruntă cu o creștere fără seamăn a inflației, care a trecut, iată, de 30 la sută, încât am devenit campioni europeni la această probă. Se știe prea bine că oamenii, care au mai rămas în spațiile rurale, nu prea sunt inițiați în domeniul economiei. Nu e vorba că nu-și pot calcula mărimea pensiei. Guvernările, în loc să mobilizeze experții în domeniu ca să le explice pe înțelesul tuturor cum funcționează mecanismele economice în dependență de schimbările contextelor economice, politice, sociale survenite, se dedau unor afirmații care trezesc mai degrabă nedumerirea, dacă nu furia cetățenilor. Ne amintim în acest sens de răspunsul plin de înțelepciune al lui Igor Nicolaevici Dodon: „De-atâta!”

Mai nou, prim-ministrul Natalia Gavriliță îi atenționează pe moldoveni să nu se gândească la creșterea inflației pentru că, în consecință, ea chiar ar putea să urce: „Creșterea prețurilor are o caracteristică – dacă toată lumea se așteaptă că prețurile vor crește, atunci ele într-adevăr vor crește”.  Ca să vezi cât e de simplu totul, e destul ca lumea să nu se gândească la majorarea prețurilor și scumpirile vor înceta de la sine.  La fel cum unii deputați PAS își doresc modificări în Codul Muncii în favoarea angajatorului sau li se pare că durata concediului pedagogilor e  prea mare. Ar fi bine ca acești parlamentari să lucreze, de exemplu, măcar o lună într-un gimnaziu sau într-un liceu și apoi să se apuce de proiecte de legi, dacă vor mai avea apetit.

Explicați, dragi guvernanți, oamenilor simpli esența fenomenelor, realităților și lucrurilor care vin puhoaie peste ei, pentru că mai aveți încă un credit de încredere și pentru că lor le va veni mai ușor să suporte greutățile temporare. Sunt destui profesioniști în țara asta capabili de aceste exerciții. Or, dacă lelei Maria nu i se va explica de ce se îngrașă inflația, ea va recurge la serviciile electorale ale socialiștilor, comuniștilor și șoriștilor, care îi vor promite venirea rapidă a raiului comunist.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"