NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Chiar dacă știm de unde ies gazele…

R. Moldova, ca de altfel și țările membre ale Uniunii Europene, se confruntă cu o problemă dificilă: în preajma iernii va trebui să încheie cu Gazpromul rusesc un nou contract de livrare a gazelor la prețul de aproape 1000 de dolari mia de metri cubi. O realitate tristă pe care o datorăm guvernărilor anterioare.

Să ne amintim cum comuniștii lui Voronin obișnuiau să aducă gazoductul până la marginea satului, să aprindă, cu toate televiziunile prezente, Flacăra albastră și apoi să lase pe cheltuiala sătenilor construcția rețelelor care le-ar fi adus gazul în case. În plus, nemaipomenita șefă a Parlamentului de pe atunci, Eugenia Ostapciuc, îi mai atenționa pe cei prezenți la ceremoniile Flacării albastre, să „Nu uite de unde ies gazele”, adică să fie recunoscători rușilor. Astfel, corupte și incompetente, fidele Kremlinului până la puparea pantofilor lui Putin, guvernările din ultimele două decenii nu au avut grijă să identifice surse alternative de achiziție a gazului sau a energiei electrice. De exemplu, cu câtă greutate a fost construit gazoductul Iași –Ungheni-Chișinău, destinat să asigure într-o anumită măsură independența energetică a R. Moldova, gazoduct care stă și astăzi fără folosință. Evident că gazul livrat din UE nu e mai ieftin, dar cel puțin nu am fi fost șantajați politic de către Rusia. Or, acum, în negocierile care urmează, Moscova va înainta la sigur mai multe pretenții. Sau de câte ori s-a vorbit despre conectarea rețelelor electrice ale R. Moldova la cele din România, care ne-ar asigura cu energie electrică ieftină și nu ne-ar pune în situația să o cumpărăm de la Kuciurgan prin firme interpuse, fortificând astfel separatismul transnistrean.

Rusia lui Putin joacă perfid: a susținut și susține financiar și politic crearea și funcționarea statului – fantomă Republica Moldovenească Nistreană, dar, totodată, afirmă cu fățărnicie crasă că recunoaște integritatea și independența R. Moldova. Asta și pentru ca, se vede, Chișinăul să plătească și datoriile de miliarde ale transnistrenilor pentru gazul consumat.

Nu sunt expert în domeniu, dar cred că actuala guvernare ar trebui, în sfârșit, să elaboreze strategii de lungă durată, destinate să asigure independența energetică a R. Moldova, chiar dacă știm bine de unde ies gazele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"