Anatol Moraru // Cine călărește ideea unionismului?

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Călinescu spunea că în istoria literaturii se intră fie prin valoare, fie prin scandal. Privind la piruietele și tumbele pe care le face pe asfaltul de pe malul Bîcului Octavian Țîcu, trebuie să înțelegem că în istoria politicii moldovenești se intră în mare parte prin scandal. Or, după ce personajul nostru teribil pierde alegerile la Ungheni și ajunge în parlament pe lista Blocului ACUM, realizează că Andrei Năstase și Maia Sandu nu sunt oameniu de treabă, de unde și face o figură aparte punând tunurile pe tandem. Candidează de rând cu alți unioniști pentru primăria Chișinăului, criticându-l dur pe Năstase, care, să recunoaștem s-a mișcat inabil, și menajându-l pe Ceban, obține doar 5 la sută din sufragii și, de fapt, deschide larg ușa primăriei pentru candidatul socialiștilor. După toate astea, consideră că Maia Sandu și Andrei Năstase au vorbit puțin despre România și români în cele 5 luni de guvernare și abia acum, când s-au văzut debarcați, și-au amintit de Țară. Să menționăm că în genere discursul demolator, iar Țîcu practică anume un astfel de demers, are mai întotdeauna rezonanțe, place publicului.

Eugen Cioclea afirma malițios că Grigore Vieru călărește o temă – cea a mamei. Acestă calificare s-ar potrivi mai degrabă lui Țîcu și celorlalți patrioți cu ziua care călăresc ideea unionismului și fac un mare deserviciu apropierii celor două maluri de Prut. De ani de zile, partidele și partiduțele unioniste vociferează că unirea e unica soluție de a mântui lumea tristă dintre râuri, dar nu se pot uni barem între ele, ca să facă visul unirii o realitate. În plan strategic, Țîcu procedează exemplar. Știe că nu are cum să obțină voturi nici de pe stânga, nici din centru și atunci atacă pe liderii Blocului ACUM, ca să-și lărgească bazinul electoral.  De, mare-i ambâțul omului care se bagă în politică. Dodon, pentru a obține un nou mandat de președinte, e gata să dea foc la țară: desface și face alianțe, alege procuror general drag inimii lui, adoptă un buget cu un deficit de 7 miliarde de lei, e gata să construiască aeroporturi himerice  și spune minciuni de îngheață apa în saună… De ce atunci, tot pentru ambâț politic, Țîcu nu ar otrăvi fântânile și nu ar arde pagiștile.

Toți oamenii deștepți înțeleg că poți să mergi în toată duminica la biserică și să fii o canalie, poți vorbi de România în toată ziua și să faci foarte muilt rău românismului, promovând dezbinarea.

Se pare că un bun unionist este, în accepția lui Țîcu, Igor Nicolaevici Dodon, care, iată, i-a felicitat pe “frații români” cu Ziua Națională a României.

 

leave a reply