NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Cum să ajutăm Franța?

Incendiul care a devastat parțial celebra Notre-Dame de Paris, catedrală construită timp de 222 de ani (1163-1345), simbol al creștinității europene, a produs rezonanțe largi nu doar în rândurile occidentalilor, dar și al oamenilor de bine din întreaga lume, indiferent dacă au văzut acestă bijuterie arhitectonică  live sau doar în Internet. Majoritatea dintre ei vorbesc despre starea de șoc.
Populația rețelelor de socializare s-a întrecut în a dezghioca semnificația acestei catastrofe: unii au considerat că incediul este o mică apocalipsă și simbolizează  sfârșitul Europei, alții au calificat incidentul drept un mic 11 septembrie francez, sugerând că aici trebuie căutată neapărat mâna migranților etc.
La nivel oficial, mesajele au fost, cum și trebuie să fie, diplomatice: mesaje de compasiune și încurajare. Nu au avut cum să nu se evidențieze rușii lui Putin. Rusia a anunțat că Ministerul Culturii e gata să organizeze o campanile de colectare a fonduilor pentru renovarea catedralei, iar cei de la Sberbankul lui Gref  au afirmat că sunt dispuși să deschidă un cont în acest scop.
Nu cred că Franța are nevoie de implicarea financiară a rușilor, când în doar două zile au fost adunați 600 de milioane de euro pentru reabilitarea Notre-Dame și sunt sigur că vor  strange și un miliard.
Moldova a reacționat prin postarea pe Twiter a lui Pavel Filip, care le-a scris francezilor în engleză: “Solidaritatea Republicii Moldova cu Franța este solidă. Suntem gata să vă ajutăm cu tot ce putem.”
O reacție normală, totuși, poate era bine dacă primul între miniștrii noștri rămânea în zona demnității diplomatice și se limita doar la prima parte a frazei, pentru că, sincer vorbind, nu prea vedem cu ce suntem  gata să ajutăm Franța. Doar poate să le dăm piatră de Cosăuți sau, pentru ispășirea păcatelor, vreo sută-două din miliardul furat, sau o să-l trimitem pe Siroja Sîrbu să ajute la reparație chiar dacă el a demonstrat că se pricepe să boiască porțile alegătorilor.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"