NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Cum  se formează bugetul R. Moldova

Nu sunt expert în economie și finanțe ca să-mi permit competența redactării unui studiu de întindere despre mecanismele și dificultățile formării bugetului unui stat. De unde și doar câteva gânduri a unui biet plătitor de impozite.
Formarea bugetului unui stat este dintotdeauna o operație complexă și complicată, pentru că trebuie să fie elaborate și aprobate legi, strategii și politici de dezvoltare economică și socială, să fie identificate și puse în ecuație toate sursele și veniturile, să fie calculate cheltuielile cu precizie de spițer etc. E o problemă complexă, dar, de regulă, cu mari șanse de izbândă atunci când economia funcționează cu randament și statul e în stare să asigure integritatea cetățenilor, să promoveze politici sociale, când legile funcționează, când populația atinge un nivel de stabilitate și de bunăstare, care îi permite nu doar să plătească impozite, taxe, facturi, amenzi, dar și să aibă o capacitate de cumpărare peste medie. E un mecanism bine pus la punct de statele occidentale încă din secolul al XIX-lea și desăvârșit în a doua jumătate al secolului al  XX-lea.
Cum se formează bugetul R. Moldova? Foarte altfel, adică foarte dificil. Economia și agricultura sunt pe butuci, legile nu funcționează etc. Astfel, veniturile care trebuie să vină la bugetul de stat se calculează din creditele/împrumuturile luate de la Fondul Monetar Interațional, Banca Mondială și de la multe alte instituții, din remitențele pe care le trimite diaspora, din taxe, impozite și amenzi din ce în ce mai usturătoare. Cât privește cheltuielile, apoi statul nu are bani să mărească lefurile, să promoveze politici sociale mulțumitoare și să asigure securitatea cetățeanului. Nu au bani, pentru că oamenii de la guvernare nu s-au ostenit să elaboreze startegii de dezvoltare economică durabilă, eficientă, ci s-au limitat la ce-i mai ușor: să fure, să mărească taxele și să ridice prețurile.
De exemplu, în ultimul timp observăm că, aproape săptămânal,  Serviciul Vamal al R. Moldova raportează victorios despre tot mai multe milioane vărsate în buget. Poate să ne explice cineva din Casa Guvermului de ce „minunea” asta nu s-a produs mai înainte. Și cât vor dura biruințele vămii? Până la alegeri sau mai mult?
Apoi, Parlamentul/Guvernul aprobă,  iar poliția aplică tot mai multe amenzi șoferilor, mai ales pentru depășirea limitei de viteză. Mai întâi, șoferii sunt jefuiți prin majoarea aproape necontrolată de către stat a prețurilor la carburanți și acum pentru „încălcări”. Sunt de acord că trebuie să fie făcută ordine pe drumurile țării, or, statistica accidentelor e mai mult decât îngrijorătoare. Dar dacă e vorba de un drum renovat, care arată a autobahn sau a highway, automobilul trebuie să concureze viteza melcului? Pentru că noi vedem cu ce viteză circulă demnitarii noștri și poliția … nu le face nimica.
E neonest pentru o guvernare  să-și formeze cea mai mare parte a bugetului  din jăcmănirea  propriilor cetățeni sub pretextul „facerii ordinii în țară”. Decât așa să  „Creștem Moldova”, atunci  e mai bine să rămână așa micuță, cât o lacrimă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"