NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru  //  Dacă am fi măcar ucraineni…

Să pornim discuția de la o evidență: de la 90 încoace avem o clasă politică, cu puține excepții, lașă, coruptă, șantajabilă. Spun asta gândindu-mă măcar la modul cum pretinde că soluiționează problema Transnistriei, nemaivorbind de celelalte lucruri importante.
Recent, Curtea de Arbitraj de la Geneva a obligat Moscova să plătească câtorva companii ucrainene peste 80 de milioane de euro, compensații pentru pierderile financiare suferite de acestea în urma anexării Crimeiei de către Rusia. Și aceasta este abia începutul, or, începând cu 2015 mai multe companii din Ucraina au dat în judecată Rusia cerând despăgubiri legate de pierederile cauzate de Moscova.
Firește, trolii din fabrica de fake-uri a lui Prigojin au sărit cu gura, țipând că, în felul acesta, Kievul recunoaște că Crimeea nu mai este parte a Ucrainei.
Acuma mă întreb de ce și guvernrile  care s-au perindat la noi după războiul de pe Nistru nu au avut curajul și înțelepciunea de a declara Transnistria teritoriu ocupat de Rusia, așa cum au făcut-o ucrainenii în cazul Crimeii, Donbasului și Luhanskului, să sensibilizeze  cancelariile și justiția europeană și să ceară despăgubiri.
Am și un răspuns, pentru că s-au temut de Rusia, dar și pentru că au ales să facă afaceri cu regimul de la Tiraspol.
Doar două exemple grăitoare. Pavel Filip, în calitatea sa de prim-ministru a solicitat guvernării de la Kiev (era vorba de epoca Poroșenco) ridicarea embargoului impus de Ucraina Uzinei Siderurgice din Rîbnița, deși aceasta nu varsă nici un bănuț în bugetul R. Moldova, dimpotrivă, alimentează anual  sepatismul transnistrean cu peste 6 miloane de dolari. Gurile rele au vorbit de o recompensă de 200 de milioane. Ce să mai zicem de afacerile necurate ale lui Filat, Plahotniuc etc. cu Tiraspolul.
Mai nou, președintele Dodon ar înclina ca Chișinăul să – și asume și datoria de aproape 6 miliarde de dolari pentru gazul consumat de Tranistria în ultimele trei decenii, firește, în numele soluționării problemei transnistrene.
Dacă am fi măcar ucraineni…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata