NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // „Dacă ar ține alegerile măcar un an…”

Eram zilele astea la niște dezbateri electorale la Edineț. Privind și auzind promisiunile candidaților  pe circumscripția uninominală, un alegător între două vârste, prezent în sală, a exclamat: „Eh, dacă ar ține alegerile astea măcar un an de zile”.
M-am gândit la cât de multă dreptate are acest cetățan în visul lui. Pentru că el s-a trezit dintr-odată, după patru ani de zile de la alegerile precedente, iarăși curtat duios de candidați și de partide ca să le dea votul numai și numai lor,  îndemnat de CEC să voteze, or, „votul lui contează”.
Când  mai poate oare să vadă cetățeanul -alegător caravane electorale brăzdând pustiul satelor basarabene. Când și cum avea să vadă alegătorul cum Serioja Sârbu coboară de pe „motobloc” și îi taie babei Grăchina lemne. Sau cum același Serioja, după ce o pus „plitcă”, o „dat cu lac” o poartă, a altoit puieți de nuc,  intră călare pe unul dintre „drumurile bune” în Răscăieți, ca să-i învețe pe săteni cum să voteze frumos pentru PDM.
Și altfel nici că se poate, pentru că pe cei de la PD i-a umflat  nebunește dorul de oameni și ei nu mai pot răbda. “Să știți, zice Serioja Sârbu, că și pe frig și pe ploaie și pe ninsoare, noi venim la oameni, pe orice mijloc de transport”.
Putea oare visa femeia de la piața din Cahul că președintele Parlamentului, în carne și oase, va cumpăra de la ea papucei împletiți din lână, dacă nu venea acesta cu caravana?
Mai izvodea oare Șor magazine sociale și serate dansate pentru pensionari sau le  mai dădea oare oamenilor din bunătatea inimii ceasuri de perete, grecickă și tușonkă?
Mai trepăda oare Dodon într-una la Putin, se mai izbea el oare care lăzile cu mere tocmai în Rusia, dacă nu-și dorea să  înmulțească numărul celor cu steaua roșie în parlament?
Când altă dată, aveau să-și ridice politicienii corpolentele constituții  din fotoliile moale și să „meargă în popor?”
Are dreptate omul de la Edineț, dacă alegerile ar dura măcar un an, poate ar fi renovate drumuri, grădinițe, școli, spitale, cluburi, majorate lefuri, pensii, îndemnizații, burse, construite apeducte, băi publice, sisteme de canalizare…
Poate atunci am vedea pe adevăratelea fapte, nu vorbe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"