NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // De 9 mai, Rusia lui Putin suferă de „pobedobesie”. Regimul de la Moscova își acoperă impotența și extraordinarul nivel de corupție

În fiecare an, ziua de 9 mai semnifică în Rusia și în spațiul ex-sovietic o inflamare dirijată a spiritelor. Regimul de la Moscova nu poate prezenta cetățenilor propriile performanțe economice sau sociale, de unde și își acoperă impotența și extraordinarul nivel de corupție cu mantaua mitului grandioasei victorii a URSS asupra Germaniei hitleriste. Altfel spus, de fiecare 9 mai, Rusia lui Putin suferă de „pobedobesie”. 

Observăm o dublă atitudine față de semnificațiile Zilei Victoriei. Pe de o parte, zguduiți de ororile celui de-al doilea carnagiu mondial, țările participante la crunta confruntare cu fascismul au ajuns la ideea că un asemenea cataclism mondial nu trebuie să se mai întâmple niciodată, adică „never again”. În consecință, de la 1945 încoace, omenirea nu a mai fost amenințată cu un război mondial, iar drepturile omului au devenit o adevărată religie.

Pe de altă parte, În fosta URSS, mai ales pe timpurile lui Brejnev, s-a început edificarea mitului Marii Victorii, mit care sub domnia lui Putin s-a transformat într-o adevărată isterie, într-o rescriere a istoriei postbelice. Astfel, putem citi acum că URSS a învins de una singură Germania nazistă, pentru că lend- lease-ul american n-a existat, iar deschiderea celui de-al doilea front de către aliați a fost un exercițiu militar total neserios. Esența găunoasă, agresivă a oficialilor și propagandiștilor ruși a fost exprimată printr-o lozincă imperialistă: „Mojem povtoriti!”. Evident că nici unul dintre acești descreierați nu dorește să spună ce pot ei să repete: cele 26 sau, după alte statistici, 42 de milioane de soldați și civili morți.

În loc să organizeze parade militare, să umble legați cu panglici ale Sf. Gheorghe, să defileze cu portrete ale străinilor, să îmbrace copiii în haine militare, rușii ar trebui să-și îngroape ostașii căzuți în lupte, oasele cărora mai albesc și acum prin pădurile și mlaștinile necuprinsei țări. Sau să meargă în această zi la biserică, unde, ignorându-l pe războinicul patriarh Kiril, să se roage pentru toate sufletele care au ars în acest incendiu mondial.

Din păcate, aidoma unui animal bolnav, Rusia lui Putin a ales să repete (suicidal) carnagiul… de această dată în Ucraina.

 

1 Comentariu
  1. NordNewsCurveFatarnice spune

    Tolea Moraru, nici banii primiti de la Usatii nu-ti inalbesc chipul tau de o curva care isi vinde trupul si sufletul celor care ofera o suma de bani mai mare
    P.S. Pacat ca ziarul tau nu are editie tiparaita – ar fi analog potrivit hirtiei igienice pe care o folosesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"