Anatol Moraru // “De-atâta” nu-i bine în R. Moldova

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Constatăm déjà de vreo 30 de ani că, odată ajunși în Parlament, deputații din partea unor formațiuni politice uită aproape imediat de interesele  alegătorilor care i-au delegat în forul legislative și încep să  lucreze pentru propriile interese. Nu-I vorbă, ei declară de fiecare dată că suferă de insomnii din cauza grijii neostoite pentru popor, dar, cum  vedem, rar deputat nefățarnic în R. Moldova.

Evenimentele care s-au produs în această săptămână pe arena politică autohtonă arată clar că deputaților socialiști și proaspeților lor prieteni – democrații, le este în fund de popor.

Dodon se gândește cum ar putea mai bine să îndeplinească ordinele Kremlinului (nu înzădar consulul Federației Ruse mai că nu doarme de-a picioarele cu președintele nostru iubit în clădirea reparată pe banii turcilor de pe Ștefan cel Mare) și dorește cu o sete maniacală să obțină un nou mandat. De unde a  și a purces la această bine orchestrată  debarcare a Guvernului Sandu( de altfel, primul-ministru a avut un discurs splendid în fața unor deputați socialiști și democrați cufundați în lașitate) nu numai din cauza nedorinței de a accepta venirea unui procurer independent, dar mai ales pentru că, vezi Doamne, membrii echipei prim-ministrului au reușit, în opinia dolofanului conducător, să ducă  în numai 5 luni țara de râpă. Și în acest caz a invocate un argument greu – poporul geme în suferințe sociale, economice, morale și blastămă  Guvernul Sandu. În fapt, Dodon, cum spun analiștii neînregimentați, s-a speriat că în 2-3 luni vor începe să apară rezultatele bune ale Guvernului Sandu, fapt care ar fi putut compromite  șansele lui la un nou mandate.

Cum Dumnezeu a vrut să  fac parte din poporul iubit de Dodon, aș  avea câteva întrebări ușor retorice.

În 2016 președintele Dodon a promis că vor “sări surcele din toți cei corupți”. Bine, înțelegem că până nu demult parșivul și groaznicul Plahotniuc nu i-a dat voie să curățe țara de hoți. Acum, când fostul șef al națiunii face, cum se zvonește, plajă la Maiami, cum se numește fiorosul dușman care-l împiedică pe Dodon să-și realizeze promisiunea? Și tot în acest sens, va insista oare președintele pe realizarea unei alte promisiuni: pedepsirea celor care au furat miliardul?

Nu vreau să întreb de undea găsit nou-nouțul prim-ministru Chicu în nici 24 de ore niște tehnocrați pur-sânge, comparative cu adunătura aceea de miniștri ai lui Sandu cu studii pe la Oxford, or, știm că,  absolute întâmplător șase i-au fost colegi întru slujirea președinției. Altceva vrem să știm. Guvernul Sandu a elaborat o strategie de creștere în etape a salariilor bugetarilor, începând cu 1 ianuarie 2020 și până în 2026. Aceste majorări pentru 2020, de exemplu, se fundamentau în mare parte pe tranșele care urmau să vină de la instituțiile externe, dar și pe stoparea schemelor de corupție.Întrebarea este: de unde va lua Guvernul Chicu banii necesari pentru majorări în caz când donatorii externi vor închide robinetul, iar băieții șmecheri vor resuscita schemele de hoții?

Democrații, care au avut șansa nesperată să joace foarte inteligent, au preferat să voteze un guvern din buzunarul din spate al lui Dodon, tocmai pentru a se proteja de tragerea la răspundere pentru fărădelegile comise, dar și, mai ales, pentru asigurările că vor putea avea iarăși acces la treucă. Întrebarea este dacă ei acceptă acum, când s-au înfrățit cu socialiștii, să se numească Alianța Kozac, că parcă așa porecleau ei mariajul dintre PSRM și ACUM? Deputații democrați motivează această cârdășie prin nedorința de a merge în alegeri parlamentare anticipate. De unde o asemenea teamă, domnilor? Nu scandați oare dvstră la 9 iunie, mărșăluind prin centru cappitalei:” Noi sântem poporul!” Iiar mai nou, v-ați arătat mulțumiți de numărul mare de primari democrați în urma alegerilor locale. Dacă poporul vă iubește, de ce să vă temeți de dragostea lui, fie și anticipată?

Și încă. Unde au dispărut transportatorii profund revoltați de faptul că minitrul Brânzan nu era în stare să soluționeze problema exporturilor în Rusia și blocaseră drumurile naționale? Să înțelegem că Guvernul Chicu, în colaborare cu Dodon, a soluționat problema?

Și în fine, ex-președintele Băsescu și ex-europarlamentara Monica Macovei o îndeamnă  pe Maia Sandu  să afacă alianță cu democrații, altfel R. Moldova ar purtea cădea totalmente în mânile rușilor, aceștia  pompând bani nebuni în dezvoltarea R. Moldova. Nu știu cum se vede de la București, dar eu  aș vrea să văd cum Moscova va adduce investiții nu în  visteria PSRM, ci pentru proiecte de anvergură, or, până acum Kremlinul n-a dat, ca să-l parafrazăm pe Sangheli, “nici un carandaș”. Dar, de fapt, ca să traducem din greacă: “Temeți-vă de darurile rușilor!”

Îl rugăm pe domnul președinte Dodon să nu ne răspundă cu: De-atâta, că nu-I frumos.

leave a reply