NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // De ce nu votează tinerii…

O constatare  tristă în urma scrutinului din 1 noiembrie este că tinerii din R. Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, practic, nu au venit la urne. Imediat, mai multă lume patriotică și nu prea le-au sărit în cap, acuzându-i de apatie, indiferentism, lene, incultură, nepăsare și de multe alte vicii.

Nu că m-aș vrea un avocat al tinerilor, dar totuși…

În primul rând să nu-i punem pe toți într-o cratiță. Să vorbim convențional de cel puțin patru categorii de tineri.

Prima ar constitui-o tinerii care nu votează, întrucât au ales să plece din țară și să-și construiască viitorul prin anglii, germanii, franții, spanii, italii, belgii, rusii etc. Altfel spus, viitorul și-l văd acolo.

Din a doua categorie ar face parte tinerii care s-u implicat în politică alegând să facă parte din aripa tânără a vreo unei formațiuni, dar care, fiind folosiți doar la distribuirea materialelor electorale sau la mitinguri de protest, mai și cunoscând din interior parșivenia clasei politice autohtone, nu votează pentru că s-au dezamăgit și nu mai cred în posibilitatea schimbării.

A treia categorie este umplută de personajele care nu se gândesc deloc la ziua de mâine, or,  ei au părinți plecați la munci peste hotare. Când au o problemă, aceștia sună în anglii, germanii, franții, spanii, italii, belgii, grecii, rusii și părinții trimit de urgență odraslelor suma necesară. De unde și promoția asta de paraziți nu se vede motivață să voteze pentru instaurarea stabiliății și bunăstarii.

Au rămas, în categoria a patra, tinerii cărora le pasă, care învață sau lucrează și care se gândesc să rămână în R. Moldova, dar în una neșorizată și nedodonizată. Numărul lor este, se pare, de 8 la sută. Schema pe care v-am desenat-o nu este literă de Biblie, s-ar putea să existe și alte clasificări.

Acuma toți se întreabă, precum niște rude de ale lui Cernîșevski: „Ce-i de făcut?” Eu cred că tinerii, în afară de paraziți, vor dori să voteze pentru viitorul R. Moldova, când acest stat le va oferi lifturi sociale, salarii europene, puterea legii, localități cu infrastructură occidentală. Până atunci, nu vă supărați, nu-i așteptați la urne.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"