NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // De ce vine Patriarhul Kiril în R. Moldova?

 Aparent, întrebarea din titlu pare a fi cu totul nelalocul ei. Cum adică să nu vină dânsul, când Mitropolia Moldovei e subordonată/subjugată Patriarhiei Ruse și stăpânul ei, Kiril, poate veni ori de câte ori îl pălește dorul arzător de enoriașii/supușii basarabeni. Și totuși, în contexul actualei crize prin care trece Biserica Pravoslavnică Rusă (BPR), vizita patriarhului capătă alte conotații. Decizia Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol de a scoate Biserica Pravoslavnică din Ucraina din custodia Moscovei și ai acorda autocefalia a produs o adevărată isterie în rândul oamenilor în sutane și odăjdii aurite din Rusia. Potrivit gurilor rele, patriarhul Kiril tare nu ar fi dorit să piardă veniturile însemnate care veneau din epahiile ucrainene. Așa că, ieri, 15 octombrie,   Sfântul  Sinod al BPR, întrunit deloc întâmplător la Minsk (se vede, tocmai  pentru a preîntâmpina o eventuală autocefalie a Bisericii Pravoslavnice din Belarus), a decis să rupă comuniunea euharistică cu Patriarhia Ecumenică din Constantinopol. Actul în sine constituie o tentativă de  dezbinare a Bisericii Pravoslavnice din întreaga lume. Consecințele acestei decizii vor fi neplăcute pentru slujitorii și enoriașii BPR: ei nu vor mai putea merge, de exemplu,  în pelerinaj pe Sfântul Munte Atos și nu se cunoaște exact cum se vor întâmpla lucrurile cu aducerea Focului Haric din Ierusalim.
Faptul că patriarhul Kiril va sta tocmai trei zile încheiate în R. Moldova, întreprinzând vizite la Comrat, Bender și Bălți, certifică intenția Moscovei de a cimenta cu orice preț poziția BPR, adică a Rusiei în Basarabia. Or, în afară de dorința Rusiei de a împiedica R. Moldova să devină cu adevărat o țară liberă și prosperă, Patriarhul Kiril nu vrea nicidecum să piardă  milioanele de lei  care sunt adunate anual de preoții din Mitropolia Moldovei de la enoriași și trimise la Moscova.
Ce-i de făcut? Cred că ar trebui să învățăm lecția de la vecinii noștri, care nu au vrut să rămână sub oblăduirea unei patriarhii, care bunecuvântează separatiștii și soldații ruși din Donbass porniți să-i ucidă pe militarii ucraineni.
Ai noștri însă, mioritici până dincolo de hotarele prostiei, vor pupa poala Patriarhului și vor leșina de fericire ascultându-i predicile, uitând că peste Nistru există un regim separatist și o armată de ocupație rusă blagoslovită de Kiril și susținută de Moscova.
Nu-i ierta, Doamne, pe cei slabi cu mintea și cu duhul că nu mai ieșim în veci din mizerie și tâmpenie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"