NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  Democrații lui Plahotniuc și-ar dori o drujbă cu rușii

Am trăit ieri o surpriză politică de proporții/semnificații locale. Premierul în exercițiu Pavel Filip  s-a întâlnit în calitatea sa de președinte al fracțiunii parlamentare a PDM cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov. Spunem surpriză pentru că, asumându-și guvernarea, democrații au promovat o politică oarecum ostilă față de Rusia, cel puțin în aparență. Să ne amintim în acest context, de exemplu, că R. Moldova s-a numărat printre țările care au expulzat diplomați ruși în consecința „cazului Skripal”. Guvernarea n-a văzut cu ochi buni relațiile strânse ale lui Dodon cu Putin și a torpilat, de câte ori a fost posibil, tentativele acestuia de apropiere a R. Moldova de Uniunea Economică Euroasiatică, a blocat transmisiunea buletinelor de știri și a unor emisiuni nocive ale televiziunilor ruse etc. Rusia a răspuns aproape simetric, instituind embargouri la produsele din R. Moldova: fructe și legume, vinuri și coniacuri, carne, etc. Mai mult, organele abilitate ale Federației Ruse i-au deschis lui Vlad Plahotniuc două dosare penale. Primul, la sfârșitului lui 2018, în care liderul PD a fost învinuit de omor și anunțat în căutare internațională. În replică, Plahotniuc a calificat acest fapt drept o presiune asupra lui și a colegilor de guvernare. Un alt dosar a fost intentat în februarie curent,  lui Plahotniuc incriminându-i-se că, împreună cu Platon, ar fi furat din băncile rusești 37 miliarde de ruble.
În recenta campanie electorală PDM-ul a subliniat că intenționează să înainteze în viteză pe versantul pro Moldova și să se miște, ceva mai lent, pe vectorul european. Despre drujba cu Rusia n-a fost parcă vorba. Acum, iată, Plahotniuc le spune rusește rușilor, prin vocea cumpătată a lui Filip, că: ”Partidul Democrat este deschis față de toți partenerii externi ai Moldovei, inclusiv față de Federația Rusă, atât timp cât parteneriatele se bazează pe respect reciproc și pragmatism”.
Care deschidere, domnilor democrați, când rușii îl acuză legal pe șeful națiunii de omor și furt de miliarde de ruble?
Se vede că ceva nu merge încă în mașinăria postelectorală  a PDM-ului. O coaliție cu ACUM nu merge, pentru că, poate pentru prima dată în ultimii ani, procuratura lui Plahotniuc n-a avut cum să deschidă dosare penale deputaților din acest bloc, iar când nu poți cumpăra oameni integri și nici nu ai pentru ce-i șantaja, nu poți să încropești o majoritate parlamentară. E greu să te înțelegi și cu socialiștii, pentru că aceștia nu-s din capul lor. Nu vedeți cum aleargă Dodon aproape în fiecare săptămână la Moscova după instrucții? De unde și, se pare, PDM a considerat necesar să încerce să discute cu Stăpânul socialiștilor moldoveni, cu Putin. A vdrug polucitsea.
Mai ales că cei de la ACUM și PSRM au început să se întâlnească. Ce-i drept, asistăm, deocamdată, la un dialog al mutului cu surdul, dar mai știi ce stă în capul celor din  Wașhington sau/ și din Moscova?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"