NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  Descreștem Moldova?

Alegerile s-au dus, precum zăpada de pe câmpii. Și cum topirea zăpezii scoate la iveală gropile, noroiul, mizeria, așa și după alegeri ies la suprafață falsurile, gogomăniile, minciunile, trișările cu care reprezentanții PD, PSRM și PP Șor și-au obținut în mare parte mandatele. Sloganurile desenate pe toate gardurile par a fi acum glume ieftine. De exemplu, Partidul Democrat ne anunța la modul serios în campania electorală că ei… “Cresc Moldova!” Eu zic să vedem cum o fac după alegeri.
Guvernul a luat decizia de a majora bursele elevilor școlilor profesionale cu …15 lei și a studenților de la ciclul I licență în medie cu…30 de lei.  Vreau să vă avertizez că nu e vorba de o anecdotă.
Această “majorare” a burselor e mai degrabă o diagnoză a stării de precomă în care se află sistemul de învățământ de la noi. Ar fi nevoie de o discuție amplă, pentru a elucida acest subiect de mare complexitate. Voi zice doar că doar majorarea burselor până la 60 de euro, cum e în universitățile din România și în extensiunile acestora din R. Moldova, ar determina pe mulți dintre absolvenți să-și facă studiile în instituțiile superioare de învățământ de la noi.
Consiliul Raional Fălești, diriguit de reprezentanta Partidului Democrat, Iraida Bînzari, urmează să adopte decizia despre închiderea a trei instituții de învățământ din raion. Nu știu, poate e o hotărâre dictată de circumstanțe nefavorabile. Dar cum arată această decizie, după ce și democrații, și socialiștii au tot bătut în Maia Sandu, pentru că ar fi închis la vremea ei școli, mai ales că aceștia i-au asigurat pe alegătorii că, venind din nou la guvernare, nu vor lichida nici o școală ci, dimpotrivă, le vor deschide și pe cele închise? Din surse demne de încredere aflăm că în ultimele 4-5 luni au plecat din R. Moldova 160 de mii de cetățeni … Asta chiar nu o pot înțelege. Cum vine asta, oameni buni? Guvernarea PD, una serioasă de tot (sper că n-ați uitat: “Fapte, nu vorbe!”), susține că va făcut drumuri bune, va majorat salariile și pensiile, va reparat grădinițele, vă promite că în câteva luni veți avea salarii de … 13 mii de lei și voi fugiți din țară, de parcă dau turcii cu tot cu tătari peste voi.
O mică minune s-a întâmplat, totuși. Deputații Blocului Electoral ACUM, care în electorale erau considerați numai buni de lucrători tehnici în iad, au devenit, iată, buni pentru guvernare. Astfel, și PD-ul și PSRM-ul i-au invitat să facă coaliție de guvernare anume cu ei.
Acum îmi dau seama ce furtună e în sufletul babei care, într-un clip electoral, mulțumea neaoș guvernării pentru cei 600 de lei adăugați la pensie și ruga respectuos pe ceilalți alegători să nu voteze în nici un caz opoziția că… “ea o să strice totul”.

3 Comentarii
  1. timofei spune

    mai putin sa protesteze si mai mult sa respecte legea! iata ce le trebuie moldovenilor!

  2. Vasile spune

    Cine mai este si asta? Sloganul Crestem Moldova demult nu e actual, iar faptul ca acest Analist, leaga toate pacatele de PDM, arata clar ca este o scula de-a lui Maia si Nastase!

  3. realist spune

    alegerile s-au dus, si vad ca tot ce a propus Maia Sandu tot s-a dus ca zapada. Acum nici nu vrea sa-si asume vreo functie in Parlament!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"