NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru  // Despre oameni politici expirați

Am avut parte, ca și mulți alții cred, de niște bunei înțelepți. De unde și am crezut și mai cred că oamenii de vârsta a treia trebuie să fie cumpătați, plini de demnitate, străjuitori ai adevărului și dreptății.

În esență/ideal, parlamentul unei țări ar trebui să fie constituit din cei mai buni oameni, de floarea națiunii, metaforic vorbind. Firește, asta dacă alegătorii sunt și ei de bună calitate, cu experiență și discernământ. În cazul R. Moldova lucrurile sunt triste, or, de câteva decenii în legislative ajung fel de fel de indivizi: hoți de miliarde, autori și profitori de scheme de corupție, traseiști politici, demagogi, populiști, servitori ai intereselor Rusiei etc., adunătură pe care nu ai cum s-o califici drept elită politică.

Speranța celor care au mai rămas teferi la cap pe palma asta de pământ se leagă de alegerile din 11 iulie, când se vor confrunta iarăși alegătorii care optează pentru vectorul european și cei care vor neapărat să ajungă într-o fantomatică Uniune Euroasiatică, adică în brațele Moscovei.

Cetățenii vor trebuie să analizeze cu multă atenție discursurile și programele electorale ale tuturoro pretendenților și să opteze pentru nou, pentru mersul înainte, spre bunăstare și stabilitate europeană. Să denunțe din start idei și sentințe mucegăite, gândirea la nivelul plintei.

Priveam zilele astea prestația bătrânului comunist Voronin, scos din naftalină, care spunea încă o porcărie despre cetățenii moldoveni din diasporă: “Pe ei i-au violat ca să voteze pentru Maia Sandu”.  Voronin, care arată foarte expirat fiziologic și politic, uită că anume în cei 8 ani cât a fost președinte au plecat foarte mulți basarabeni, pentru ca să nu moară aici de foame. Nu cred că e bine să continuie să-i jignească în asemenea hal. De fapt, la ce să te mai aștepți de la un personaj cu mentalitate de peșteră, care, iată că se vrea iarăși în parlament unde e cald și e bine.

Concubinul său politic,  Dodon, apropo, să le dorim tinerilor însurăței pușcărie de piatră, nu se lasă mai prejos în ale măgăriilor. Și Igor Nicolaevici manifestă un dispreț funciar față de oamenii care au studiat la instituții prestigioase din Occident sau din America. Gânditorul din Sadova nu crede că “ăștia cu studii la Harvard și cu rucsacuri în spate” pot schimba R. Moldova în bine. Asta pentru că imaginea omului politic în viziunea lui Dodon, care a făcut studii la Institutul Agrar din Chișinău, arată altfel: personaj cu afaceri, cu terenuri, cu imobile și automobile de lux, cu conturi grase, cu gândire de turmă… Anume aceștea ar putea aduce fericirea în R. Moldova.

Chiar Igor Nicolaevici nu cunoaște că oamenii cu harvarduri, sorbone, oxforduri și cu rucsacuri în spate au schimbat prin tehnologii performante lumea în care trăim? La urma urmei, și mărginirea are o limită. În fine, nu votați candidați mucegăiți/expirați, care vă îndeamnă să mergem înapoi…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata