Anatol Moraru // Despre replica întârziată sau cum Ceban boxează cu Năstase

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Priveam zilele astea la un post de televiziune mult așteptata dezbatere electorală dintre cei doi candidați la fotoliul (moale) de primar de Chișinău ajunși în turul II: Andrei Năstase și Ion Ceban și mi-am amintit de o inspirată spusă a lui Emil Galaicu-Păun, foarte nimerită situației din platou. Din punctul de vedere al lui Galaicu-Păun două lucruri nu ar trebui să I se întâmple unui bărbat de treabă: ejacuarea precoce și replica întârziată.

Ion Ceban, care mi se pare o mare hledie, cum numea mama despre asemenea persoanje  l-a întrebat la un moment dat pe  oponentul său dacă știe exact numărul locuitorilor Chișinăului  care au nevoie de subsidii sociale. Andrei Năstase, care, s-a văzut, nu s-a așteptat la o asemenea provocare, a zis ceva de felul: “Vorbește, dle Ceban, vorbește, că spui inepții”. Nu sânt mare specialist în PR ca să dau sfaturi echipei de consilieri ai lui Năstase, dar oricum aceștia ar fi trebuit să-I puie la dispoziție niște informații, statistici etc. Firește, Ceban și-a jucat șansa: el lustruiește de câțiva ani scaunul de consilier în primărie și se simte tare în parcare în cazul unor asemenea subtilități.

Însă, vorbeam de nocivitatea replicii tardive, pentru că nu-I mare păcat să nu știi câți chișinăueni au nevoie de ajutorul primăriei, mai parșiv e să știi și să nu-I ajuți, ci doar să-I folosești abil în campania electorală, cum o face Ceban. Nu știu dacă e bine sau nu că nu sânt în locul lui Andrei Năstase, dar, în replică, l-aș fi rugat atunci în dezbatere pe Ceban să-mi spună numărul exact al efectivului inspectoratelor de poliție din republică și, totodată, ce mănâncă précis la prânz polițiștii de frontieră. Dacă îmi răspundea măcar aproximativ, îi spuneam cu franchețe că e un un candidat maladeț.

Dar până la urmă, ce mă bag eu, bălțean, în treburile alegătorilor din Chișinău, or, anume ei urmează să-și exprime opțiunea pe 3 noiembrie. Trebuie să aleagă între un candidat care  cunoaște statistici, date și informații, dar care, achtung, are o boală: vrea cu tot prețul din lume să ajungă primar de Chișinău (știe foarte bine câți bani poți avea ajungând în fruntea capitalei) – Ceban și un altul, cu micile sale păcate, care vrea să devină primar măcar pentru un timp, ca să-și poată cicatriza rana orgoliului rănit de o sculă a lui Plahotniuc pre nume berdilo, personaj negativ care I-a furat în modul cel mai parșiv posibil mandatul câștigat onest în 2018, tot în turul II și tot în fața aceluiași oponent cu cravată de pioner și steluță roșie pe pilotcă.

 

leave a reply