NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Despre scheletul platonic din dulap

Dezvăluirea surprinzătoare a Nataliei Morari despre iubirea cu Platon și despre copilul născut din acest sentiment a pus pe jar presa din Basarabia. Asistăm cu toții la un spectacol penibil. Colegele de televiziune spun că nu au știut absolut nimic despre această iubire și roagă telespectatorii să creadă în continuare în integritatea morală a celorlalți  100 de angajați ai TV8. O parte din membrii  breslei condamnă hotărât fapta netrebnică a Nataliei Morari pentru că ea i-a umilit pe susținători, maculând idealurile, alții, dimpotrivă, cer să nu ne băgăm cu lăbuțele murdare în viața privată a protagonistei scandalului: Natalia are dreptul garantat de Constituție să se culce cu cine crede ea de cuviință. Alții, mai răi și mai zavistnici, se întreabă de ce donatorii occidentali nu s-au uitat prin gaura cheii dormitorului vedetei mediatice înainte să dea dolari și euro pentru activitatea acestei televiziuni. Nu mai intrăm în cețurile conspiratologice: Natalia Morari face parte dintr-o ceată de agenți secreți  ai FSB –ului rusesc.  

Acest scandal, care capătă proporții, arată cât de mult preferă presa și consumatorii autohtoni (sub medie) scandalul, senzația, rufăria intimă. Iubirea deloc platonică a Nataliei Morari a adumbrit până și problemele stringente cu care se confruntă comunitatea: corupția, sărăcia, scumpirile în lanț etc.

Ce ar fi de spus? Un singur lucru: doar oamenii care nu au liste de păcate sunt în drept să judece pe altcineva. Pe de altă parte însă, nu e deloc bine când promovăm public cu multă înfocare idealuri luminoase și, pe ascuns, le murdărim cu abnegație cinică. Altfel spus, o jurnalistă, care luptă vitejește în platoul de televiziune cu oligarhii, nu ar trebui să facă copii cu un oligarh care a furat țara. Ceva e putred în jurnalistica noastră, ca să-l parafrazez pe un extraordinar autor englez, supranumit și Lebăda de pe Avon.     

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"