NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Despre sicriul electoral al lui Cavcaliuc

Cunosc de ani buni două persoane de origine masculină, colonei în poliție. Relațiile cu ei m-au convins că bancurile despre puținătatea intelectuală a polițiștilor nu întotdeauna sunt fundamentate pe realitate, pe factologia vieții. Când însă Cavcaliuc, fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție, care a apărut în investigațiile presei independente  drept unul dintre cei mai abili gestionari ai schemelor de corupție și contrabandă pe timpurile lui Plahotniuc, a anunțat că își construiește un partid, care, culmea, se va numi Partidul Acasă Construim Europa, încrederea mea în luminozitatea reprezentanților poliției s-a clătinat, precum o trestie în bătaia vântului. După ce bravii colegi de PACE l-au stropit cu verde de briliant pe șeful CES Sîngerei, iar Cavcaliuc le-a zis încântat: Bravo, băieți!, mi-am dat seama că prostia cavcalichiană n-are leac. O veche zicală spune: „Cu cât mai sus urcă maimuța în copac, cu atât mai bine i se vede fundul”.   Astfel, bizara construcție politică a lui Cavcaliuc s-a avântat în scrutinul parlamentar. Au făcut și o lansare oficială, nemaiîntâlnită pe plaiurile noastre: au adus un sicriu în curtea unei case părăsite, din coșciug a ieșit o tânără (vie) care a recitat o poezie despre Moldova. Cavcaliuc ne-a explicat că toate astea: curtea, casa părăsită, sicriul, simbolizează degradarea fără seamăn a R. Moldova, altădată o gură de rai, decădere de care se fac vinovați  cei „care astăzi guvernează țara”.

Tovarășul Cavcaliuc  nu este și nu are (mintea) cum să fie original. Se cunoaște că, de exemplu, Xenia Sobciak și noul ei mire, regizorul Bogomolov, au venit la un Oficiu al Stării Civile din Moscova într-un catafalc, se vede, ca să facă ceremonia mai frumoasă. Eu nu am știință ce fumează Cavcaliuc și membrii săi de partid, dar chestia asta cu sicriul electoral chiar pare a fi rodul unei minți împuținate de tot.

Fostul șef–adjunct al IGP a mai ținut să strige tare că formațiunea sa e singura care nu are pe liste „bandiți și narcomani”. Adică PACE este, trebuie să înțelegem,  o adunătură de îngeri electorali.

E greu, e foarte greu de trăit în R. Moldova, dar deosebit de interesant. Unde în altă parte veți întâlni un personaj care, suspectata coordonat buna funcționalitate a schemelor de corupție din întreaga țară, vrea să ne convingă că e singurul în stare să scape țara de hoți. Trebuie doar să-l votăm.

Asta e ca și cum o femeie cu minimă responsabilitate socială, definiție dată de Putin doamnelor de moravuri nu foarte grele, ne-ar învăța ce-i virtutea. E ca și cum Șor ne-ar învăța că nu-i frumos să furăm miliarde, iar Dodon – să nu luăm kulioace...

Acum, mă gândesc că poate era mai bine dacă din sicriu se ivea (nevătămat) Cavcaliuc și spunea  poezia cu  promenada rățușcăi de la baltă. Atunci, cel puțin, avea toate șansele să fie invidiat (din ceruri) de Gogol și de Fellini…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata