NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Dodon e o parodie după Putin

Acum, dacă nu scrii despre COVID, scrii despre Dodon, întrucât, se pare, gradul de prezență și de ponderabilitate a nocivității acestora  în spațiul public este aproape similar.
Unii jurnaliști, experți, oameni politici, analizând vânzoleala din ultima jumătate de an a lui Igor Dodon, s-au grăbit să-l categorisească drept “un alt Plahotniuc”, lucru care nu este întrutotul adevărat. Până la simetria lui Dodon cu Plahotniuc, este o cale lungă. Asta și pentru că Igor Nicolaevici, cu tot șahmatismul lui, e un personaj care mai degrabă se adaptează la situație, nu o construiește.
Dodon este mai degrabă o parodie după Putin. Nu este nevoie ca să fii psiholog cu vocație ca să observi imediat că înaltul bărbat de la Sadova îl imită în tot și în toate pe omul mic de statură din Kremlin. Igor Nicolaevici se străduie să pară dur ca Putin, să vorbească răspicat, cu metal în voce, ca Putin, să procedeze neordinar ca Putin, să glumească ușor porcuț ca Putin, dar… nimic din toate astea, exercițiile/eforturile sale strârnesc mai degrabă râsul, pentru că între Vladimir Vladimirovici și Igor Nicolaevici se așează o distanță  imensă, cam de mărimea Rusiei.
Putin ilustrează modelul omului fără capacități ieșite din comun, care poate să care cuminte prin Petersburg geanta lui Sobciak, dar care poate să devină, violentând cu abilitate kagebistă circumstanțele și cetățenii, și țar al Rusiei. Dodon are psihologia plafonatului, dar știe cum să profite. Din păcate, nu a încercat în cariera sa politică să-și construiască o imagine de om de stat credibil și capabil să înregistreze performanțe întru bunăstarea cetățenilor. Oamenii l-au votat președinte în 2016 pentru că le-a promis cai verzi pe pereți și pentru că a făcut selfie cu Putin. Apropo, nu se aud strigătele de bucurie ale naivilor și denivelaților care l-au preferat pe Dodon, doar pentru că, în gândirea lor de mărimea bordeiului, fotografia lui Dodon cu Putin de pe sumedeniile de postere și afișe electorale garanta că raiul în R. Moldova se va instaura imediat de cum Igor Nicolaevici va câștiga fotoliul prezidențial.
Deși, Rusiei nu-i ajung echipamente de protecție împotriva COVID-ului, cum nu le ajung și multor altor state mult mai bogate, Putin a ținut să transmită echipamente medicale Italiei și Statelor Unite, asta pentru a gonfla puțin gonorul său imperial, de altfel, neacoperit economic și social. Igor Nicolaevici n-a vrut să rămână în urmă de guru-ul său de la Kremlin și a trimis și el echipamente în Polonia, deși în spitalele din R. Moldova mai mulți medici se infectează și din lipsa combinezoanelor de protecție.
Ca și Putin, Dodon nu se grăbește să susțină businessul mic și mijlociu de la noi, așteptând ca firava clasă de mijloc să se ruineze și să dispară, ca să râmână lumpenii și cei dependenți de mila statului. Aceștia, constrânși administrativ și financiar, urmează să-l voteze pentru un nou mandat. Deocamdată, în mare, profită socialiștii și democrații de la guvernare. De, are și Dodon rotenbergii și timciucii lui.
Nu avem cum să nu observăm, totuși, o diferență de atitudine între Putin și Dodon față de COVID. Tot mai ramolitul Putin, care și-a rezolvat domnia în Rusia până 2036, depășit de gravitatea  și viteza extensiunii virusului, s-a autoizolat în bunkăr,  de unde iese din când în când ca să le amintească anemic rușilor că i-au bătut cândva pe poloveți și pe pecenegi, deci, vor izbuti și de data asta. Dodon însă, se află déjà în plină campanie electorală și, în consecință e peste tot: e ,concomitent, și medic – șef al națiunii, ofițer de presă, expert în situații excepționale, repară Eternitatea, bate medalii pentru veterani, se duce personal la aeroport să întâlnească, înconjurat de jurnaliști fideli, avionul cu echipamenete medicale din China. Am fi înțeles gestul, dacă produsele sanitare ar fi fost cumpărate pe banii președintelui. Altfel, nici chiar liderii africani nu întâlnesc la aeroport avioanele cu saci de orez și de făină, trimiși pet imp de foame de funcționarii ONU.
În rest, considerăm că președinția R. Moldova ca instituție trebuie respectată, însă, parafrazându-l pe Putin, președinția aparte și președintele Dodon aparte.

1 Comentariu
 1. macar spune

  De atata !!!
  Pe langa Parodie,
  dodon e Porc in Porcarie !!!
  De atata !!!
  Porcaria, parodia, epidemia… !!!
  Lualar pe Porcul dodon pandemia !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"