NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Dodon și sondajele făcute de socialiști

Mi-am pierdut încrederea în sondaje încă din 1998, când tatonările sociologice publicate în presă arătau că Partidul Democrat Agrar din Moldova (PDAM) în frunte cu Andrei Sangheli, formațiune care deținea atunci majoritatea în legislativ, va învinge din nou în noile alegeri parlamentare. În rezultatul scrutinului însă, PDAM nici măcar n-a acces în parlament.

M-a telefonat un cunoscut din Cupcini, care mi-a spus că a fost deranjat de o mică echipă mobilă de socialiști. Aceștia umblau pe la casele oamenilor din mahala ca să realizeze un sondaj. Cunoscutul nu i-a întrebat, dacă dețin sau nu vreo autorizație pentru un asemenea exercițiu public. Personajele socialiste l-au întrebat cu delicatețe sociologică: ”Pentru cine ați vota, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri prezidențiale?” Când acesta le-a spus că ar opta pentru Maia Sandu, echipa de “sondajologi” și-a pierdut brusc interesul și a plecat la altă casă.
Miza alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 este, s-a mai spus, uriașă și asta nu e o metaforă. Putin, care a devenit, iată, țar în urma unui recent plebiscit pentru revizuirea Constituției, puternic trucat, se vorbește de 26 de milioane de voturi falsificate, a anunțat răspicat că, după destrămarea URSS-ului,  multe republici, acum state independente, s-au ales cu teritorii care, istoric vorbind, nu le aparțin. E un semnal clar că Rusia își va intensifica  presiunile asupra unor state, precum Ucraina, R. Moldova, Georgia, Azerbaidjan etc., pentru a le readuce în sfera de influență a Kremlinului. Instrumente de punere în concretețe a acestor proiecte expansioniste sunt nu doar separatiștii din Donbas, Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, Carabahul de Munte, dar și oameni politici vânduți, corupți, șantajabili, infatuați, adevărați agenți de influență ai Moscovei, de exemplu, Dodon în R. Moldova sau Medvedciuc în Ucraina. Rușilor le-ar conveni de minune ca Dodon, un personaj servil, fără individualitate, arogant, hrăpăreț, să mai domnească încă patru ani, răstimp în care R. Moldova să devină un fel de Voronej.
Riscul ca Igor Nicolaevici să piardă scrutinul din toamnă este  mare. Astfel, nu-i de mirare că Dodon e sincer, lucru care i se întâmplă foarte rar, când afirmă că încă nu s-a decis dacă va candida sau nu la fotoliul de președinte. Trebuie să înțelegem că așa-numitele sondaje neoficiale, care, din câte am înțeles, se fac nu doar la Cupcini, îi sunt necesare lui Dodon ca să știe cât de mult îl iubesc cetățenii, cărora le-a promis în 2016 că-i va face “cei mai fericiți dintre pământeni”. Dacă ne uităm în jur acum, în vara lui 2020, înțelegem că avem un președinte mincinos.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata