NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Doi ani de nordnews

Proiectul nordnews s-a născut din dorința nestăvilită a unui absolvent al jurnalismului de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), tot el absolvent al Școlii de Studii Avansate în Jurnalism din Chișinău, care, după ce a mâncat jurnalism tv pe pâine la Realitatea TV, la TV 7, Publika, Realitatea TV, Bălți TV, a vrut să facă jurnalism pe propria răspundere la Bălți.

Acest personaj înzestrat, pre nume Dumitru Pelin, a fost susținut în ideea temerară de a înființa un portal online de un profesor de literatură și jurnalism de la USARB, care le-a predat la tablă mai multor promoții materii ziaristice, având la activ experiența de fost redactor-șef la un săptămânal regional, câteva cărți editate și colaborări curente cu unele instituții media din republică și de la București.
Lui Dumnezeu i-a plăcut, se vede, ideea temerară a acestor doi creștini, buni mânuitori de tastaturi, astfel că Ministerul Justiției a examinat în timp proxim pachetul de documente și a eliberat licența de activitate. Între timp, grație deschiderii largi a unui om de bine, a fost rezolvată problema spațiului și a instrumentarului necesar, de unde și, oficial, noua instuție media a început să activeze, începând cu 12 martie 2018. Până în luna septembrie a acelui an, duetul mai sus pomenit a asigurat fluxul de materiale jurnalistice publicate pe site, lucrând, o vară întreagă, la elaborarea de proiecte care să asigure venirea unor surse financiare din afară, fără de care nu ai cum să faci jurnalism obiectiv, onest, independent în R. Moldova.
Nordnews s-a impus relativ repede și temeinic în câmpul de atenție nu numai al cititorilor din nordul țării, prin editoriale, știri, analize, reportaje, interviuri curajoase, echidistante, ajungând, de la 25 (!) de vizualizări pe zi, în prima lună de activitate, la câteva sute, apoi zeci de mii, ulterior. În septembrie 2018, instituția media a câștigat de la partenerii europeni un proiect serios, fapt care i-a asigurat o politică editorială independentă.
În acești doi ani de activitate s-au întâmplat multe lucruri – unele bune și foarte bune, altele mai puțin. Nordnews a devenit un portal de știri de altitudine, păstrându-și castitatea editorială, înregistrând o audiență de peste 60 de mii de vizualizări lunar și ajungând să fie citat de prestigioase instituții media din republică, dar și din România, Ucraina etc. S-a produs și o adevărată recunoaștere a valorii instituței. La 18 decembrie 2019, editorul portalului Anatol Moraru a obținut din partea Asociației Presei Independente din R. Moldova distincția Mărul de Aur, pentru cel mai bun editorial în presa scrisă, iar portalul a obținut Diploma Evoluția Anului.
Dintre cele mai puțin frumoase experiențe ar fi, în primul rând, procesul anevois de constituire a echipei redacționale (veniri, abandonări), apoi presiunea constantă a guvernării plahotniuciste: de la încercarea de a cumpăra portalul, cu câteva zeci de mii de euro, până la amenințările discrete, făcute de organele de forță. La acestea s-au adăugat supărările reprezentanților adminstrațiilor publice locale din zonă, șicanele colegilor de breaslă din municipiu etc. De, ca la moldoveni…
Astăzi, nordnews este – iertați-mi nemodestia – un brand și viitorul arată destul de luminos. Instituția are o echipă valoroasă, constituită din cei mai buni jurnaliști din nord, iar rezonanțele materialelor publicate sunt tot mai ample.
Sincere felicitări nordnews și multă cerneală creatoare în călimări, întru binele cititorilor!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata