NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Domnule Dodon, asta nu înseamnă ca cei din diaspora să fie tratați cu bădărănie

Pandemia Covid-19 a devenit subiectul numărul unu în lume, întrucât virusul nu doar afectează colateral mai toate domeniile de activitate umană, ci și pune în pericol iminent viața omului. Lumea se află în război cu un dușman extrem de puternic și perfid, în plină ofensivă. Mi se pare că evoluția lumii contemporane se va împărți în viața de până și de după Covid. Or, se observă deja unele mutații în mentalul colectiv, tendința reconsiderării sistemului de valori etc. O primă și importantă concluzie pe care o putem trage în plină ofensivă a molinei pe meridianele planetei este că omenirea, care se pregătea să zboare spre Marte, care  intenționa să pună la punct funcționarea Internetului global, care se ambiționa să  intervină  magistral în schimbarea geneticii omului etc., s-a dovedit a fi foarte fragilă.

Omenirea, repet, s-a pomenit în fața unei situații extreme de grele, care solicită decizii tranșante și eforturi neprecupețite din partea tuturor instituțiilor statelor. În această linie, virusul e aidoma unui ecran uriaș pe care se văd distinct gafele, inepțiile, dăruirea, prostia, puterea, lașitatea… factorilor de decizie.
Guvernul Dodon-Chicu a pierdut startul  în contracararea Corvid-ului, care trebuia începută, și o spun profesioniștii, medicii, încă de la primele zile ale lui februarie și nu după 15 martie, când, bogdaproste, socialistul Gațcan a căștigat  mandatul de deputtat la Hîncești, iar PSRM și PDM au jucat nunta în post și au adăugat guvernul.
Istoria, se știe, nu admite convenționalități, dar dacă neînfricatul acum prim-ministru Chicu avea cerbicia să închidă țara, să-i testeze pe toți cei întorși din străinătățuri, să le spună tranșant și unor imbecili autohtoni că vor muri, dacă se vor duce la alegeri,  frigărui sau deni rojdeni, poate că alta era acum  situația.
Șirul gafelor, din păcate, continuă.  Guvernul Dodon-Chicu dispune alocarea a 157 de mii de lei pentru cofecționarea de medalii pentru veteranii de război, pentru că, virus, virus, da Deni Pobedî priblijaetsea. Înțelegem că Igor Nicolaevici nu vrea să rămână în urmă de Putin, care de 20 de ani se tot mândrește cu velicaia pobeda dedov, dar când în spitale medicii nu sunt protejați, nu au instrumentarul necesar, când în farmacii nu există echipamente de protecție, când se prăbușește economia, el dă bani pentru medalii. Sunt sigur că veteranii, care trebuie să aibă acum cel puțin 97 de ani, nu se vor supăra, pentru că lupta cu Corvid-ul e tot un fel de război, nu mai puțin groaznic decât cel în care au biruit.  Firește, 157 de mii de lei nu e o sumă decisivă, important însă e modul cum gândește și acționează un șef de stat pe timp de molimă.
Apoi, Igor Nicolaevici e foarte supărat pe diasporă, nu pe cea din Rusia, ci pe cea din Europa. Poate și pentru că aceasta nu votează cu socialiștii. De, ca om politic poți  avea, mă rog, supărările și antipatiile tale, dar un personaj de stat, care s-a declarat președinte al tuturor moldovenilor, indiferent de cum au votat aceștea în prezidențialele din 2016, nu are voie să afirme la Moldova I despre unii cetățeni din diasporă: “Și-au adus aminte de casă. Până acum spuneau că Moldova nu le trebuie, acum și-au adus aminte de casă”.
Domnule Dodon, înțelegem că nu e posibil să aducem acum toți oamenii acasă (numai în Italia sunt 200 de mii de concetățeni), dar  asta nu înseamnă că ei trebuie tratați cu bădărănie. Or, tot statul i-a forțat să plece, nu? Sau poate aveau aici salarii de mii de euro și ei, nesimțiții, au luat și au plecat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata