NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Dor de normalitate

O plecare temporară din țara în care ai ales (sau ești nevoit) să-ți duci zilele date de Dumnezeu, e și un bun prilej pentru a trăi stări luminoase, vecine cu beatitudinea, dar și pentru  reflecții, comparații, paralelisme, concluzii.

Mă aflu acum într-o mică vacanță la rude apropiate în una din țările Uniunii Europene. Am fost  ultima dată aici în vizită în 2019 și vreau să menționez, fără pretenția de a spune lucruri absolut noi,  că, necătând la pandemia care nu i–a cruțat nici pe ei, realitatea arată la fel de bine, dacă nu chiar și mai bine. În jur o lume necrispată, care are plăcerea de a trăi liniștit, frumos, fără cataclisme sociale sau isterii electorale. Drumuri chiar foarte bune, case frumoase, oameni bine dispuși, prietenoși, prețuri stabile, într-un cuvânt, o bunăstare în ofensivă. Și nici urmă de potlogari alde Dodon, Voronin, Șor sau Plahotniuc. O fi fiind la mijloc și optica mea de oaspete năucit de cele văzute, e adevărat,  dar cred că orice basarabean bine integrat în comunitatea italiană, poate aduce mult mai mai argumente în favoarea ideii că oamenii de aici trăiesc în normalitate, or, mecanismele sociale, economice, politice și culturale funcționează cu randament. E greu să-ți imaginezi, de exemplu, că alegătorii italieni pot vota un  partid care le-ar promite majorarea pensiilor cu 20 de euro sau care le-ar da drept cadouri electorale un pachet de spaghetti, un kilogram de risotto și unul de formaggio.

Privind de aici spre R. Moldova înțelegi și mai bine în ce mizerie politică, economică și socială, în ce țarc împuțit vor să ne țină cu tot prețul delicvenții Dodon, Voronin, Șor, hrănind, în dulcele stil comunist, cetățenii cu promisiunile unei  bunăstări, care li se întâmplă vedem doar lor, rudelor și acoliților lor. Pentru că aceste gunoaie politice urmează orbește modelul lui Putin: și ei vor să devină stăpâni autoritari peste o țară în care să fure miliarde și justiția să nu le facă nimic.

Această stabilitate/normalitate doresc s-o asigure diaspora noastră din Occident și din SUA, majoritatea dintre care nu se vor mai întoarce, se pare, acasă. Ei votează conștient pentru ca cetățenii R. Moldova să trăiască în normalitatea și bunăstarea pe care ei au cunoscut-o în țările unde s-au stabilit sau doar lucrează temporar. De aceea, se și opun cu atâta vehemență membrii CEC-ului susținători fățiși ai struțocămilei Voronin-Dodon în problema deschiderii a mai multor secții de votare pentru disporă.  Lebedinschi și compania optează votează  pentru majorarea secțiilor de vot în Transnistria. Ei discriminează vădit diaspora, pentru că electoratul ideal al stângii, cel care e gata, din sărăcie, prostie, spălare de creier, frică, să voteze socialiștii, comuniștii, șoriștii și alte mizerii politice pentru o bankă de tușoncă și un kilogram de grecikă, se află în R. Moldova și în regiunea transnistreană…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata