NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Drujba R. Moldova cu Rusia este nocivă …

Rusia a deschis la 1 august frontiera cu Abhazia, o republică autonomă în componența Georgiei, care, în urma războiului din 2008  dintre Rusia și Georgia, s-a  declarat stat suveran, independență recunoscută doar de Rusia și sateliții acesteia: Nicaragua, Venezuela, Tuvali și Vanuatu.

Creatură a Kremlinului, existența actuală a statului independent Abhazia depinde aproape totalmente (80 %) de finanțarea din partea Moscovei. Abhazia mizează, în mare, pe turiștii ruși, rublele cărora le-ar permite locuitorilor să supraviețuiască. De asta este foarte importantă, vitală chiar, deschiderea frontierei cu Rusia, care a fost condiționată de modificări în legislația republicii, în urmă cărora rușii să poată cumpăra legal imobile în Abhazia. O altă condiție era ca rețelele de distribuție a energiei electrice să treacă în gestiunea companiilor rusești, fapt care va duce, în consecință, la majorarea prețului. Actualmente, cetățenii din Abhazia plătesc mult mai puțin pentru un kw decât locuitorii Tbilisului.

Și drujba R. Moldova cu Rusia lui Putin este toxică pentru cetățenii noștri. De exemplu, rețelele de distribuție/gazoductele din statul nostru suveran sunt în custodia Gazprom-ului rusesc. Când au fost gazificate unele localități din R. Moldova, conducta era trasă , de  cele mai multe ori, până la marginea satului, era aprinsă solemn, în prezența demnitarilor, Flacăra albastră, apoi fiecare gospodar trebuia să plătească bani grei pentru țevi, contoare, robinete, ca să să poată aprinde în casa lui aragazul. Interesant, știu oare acești oameni că tot pentru ce au plătit ei aparține Gazprom-ului.

Îl rugăm încă o dată pe președintele Dodon să ne spună de ce, dacă drujba lui cu Moscova este puternică de prăpădenie, prețul la gazul rusesc este mai scump decât, de exemplu, cel livrat europenilor? Și de ce R. Moldova ar trebui să plătească datoria de miliarde pentru gazul rusesc consumat de locuitorii din stânga Nistrului, când Transnistria, în opinia protocolară a aceluiași Dodon, este stat suveran și are și prezident?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"