NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // E timpul când graba nu strică treaba

Asistăm aproape zilnic la valuri de demisii sau concedieri din structurile statului: pleacă secretari de stat, șefi de agenții, alți funcționari de talie, încât unele firi mai sensibile își exprimă teama că noua guvernare ar putea să nu mai identifice în timpul apropiat specialiști bine pregătiți pentru a putea realiza reformele pe care și le-a asumat. Nu cred că ar trebui să ne speriem prea tare. Precum nu ar trebui să ne deranjeze elanul cu care noua putere încearcă să restructureze instituțiile statului.

Aș vrea să cred că de această dată au învățat bine lecția și nu vor mai admite greșeala pe care a comis-o guvernul Sandu în 2019. Atunci, blocați mai întâi subversiv, apoi tot mai obraznic de partenerii de coaliție, socialiștii, nefiind susținuți de o majoritate parlamentară, membrii guvernului au ales să pregătească minuțios reformele, să le așeze pe fundamente legale, economice și sociale durabile. Dar dorința lui Dodon și a dolofanilor săi de a prelua/gestiona  schemele de corupție ale lui Plahotniuc a dus la debarcarea guvernului Sandu și rezultatele celor aproape 6 luni de activitate a executivului s-a soldat cu intenții nobile și proiecte bine articulate.

Acum situația este cu totul alta. Puterea prezidențială, legislativă și executivă se află în custodia unei singure formațiuni politice, reprezentanții căreia, iată, demonstrează gătința de a promova în timp proxim reforme radical în toate domeniile, dar mai ales în lupta cu corupția. Fiecare zi în care puterea nu face nimic, ne îndepărtează de recuperarea miliardului, de stârpirea corupției. Firește, rezistența este  și va fi mare, pentru că oamenii corupți, care ne fură de decenii, nu vor să renunțe.  De unde e și vitală această confruntare cu procuratura lui Stoianoglo, care a devenit o agenție de turism când ne gândim de Cavcaliuc și Platon și la călătoriile lor de plăcere la Londra și la nici un bănuț recuperat din miliardul de pomină timp de aproape 2 ani de activitate.

Există în comunitate o acută sete de dreptate, de justiție. Astfel  spus,  timpul când graba nu strică defel treaba, pentru că aceste reforme sunt gândite temeinic și nu de azi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata