NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  Efectul Zelenski sau când filmul bate viața

Alegerile prezidențiale din Ucraina s-au încheiat. În turul II din 21 aprilie schowmanul Vladimir Zelenschi  a câștigat detașat  (cu peste 70 la sută din sufragii) în fața actualului președinte Piotr Poroșenko. E una din marile surprize electorale nu doar pentru spațiul ex-sovietic, or, invocarea unor exemple aparent similare, edificatoare pentru spațiul occidental (Vaclav Havel, scriitor, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Cehiei) sau cel nord american (Ronald Reihgan, actor, președinte al SUA), nu țin. Aceștia, comparativ, au avut o solidă experiență de implicare în politică, până a ajunge nemijlocit la cârma și butoanele țărilor lor.
Volodimir Zelenscki este considerat un foarte bun actor comic, care, până acum, n-a flirtat aproape defel cu politica, decât doar când a ironizat, persiflat și ridiculizat în reprizele sale principalii actori politici din Ucraina. El a devenit cunoscut mai întâi celor care au frecventat spectacolele produse de Studioul Kvartal 95, iar popularitatea generală a venit odată cu rolul Președintelui Ucrainei interpretat de Zelenski în filmul Sluga poporului. Acum, iată, Zelenschi chiar a devenit președinte al Ucrainei cu acte în regulă. Așa încât, pentru prima dată, posibil, se întâmplă că filmul bate viața.
Ce se va întâmpla cu Ucraina, care a optat pentru un președinte aproape lipsit de experiență în științele politicului, administrației, economiei, științei militare? E o întrebare care ne frământă și pe noi, cei din R. Moldova, or, să recunoaștem, Ucraina e scutul care ne apără de Rusia agresivă a lui Putin.
Majoritatea experților, analiștilor și jurnaliștilor preferă să se  pronunțe cu destulă precauție despre perspectivele președinției lui Zelenski. El va trebui să demonstreze, posibil, că  Lenin avea dreptate când afirma că „Orice kuharkă poate conduce un stat”.  Lucru greu de realizat, când ne gândim că un alt confrate de breaslă, comediantul rus Mihail Evdokimov, a devenit  guvernator al ținutului Altai, dar așa și n-a reușit mai nimic în mandatul său, curmat de o moarte în condiții foarte suspecte.
Mai mult decât atât, jurnalistul ucrainean Vitaluii Portnicov consideră că, în fapt, Zelenski ar fi o marionetă în mânile a patru mari oligarhi: Kolomoiski, Firtaș, Ahmetov și Pinciuk, care au o atât de mare influență în Ucraina, încât pot pune președinte fie un showman, fie un cal. Vadim Zaidman își exprimă și el temerea că Volodimir Zelenski ar putea transforma aflarea la cârma statului într-un show și crede că răspunsul îl vom afla peste cel mult un an de zile.
Nu mai invocăm și opinii (oculte) care-l consideră pe Zelenski un agent al Rusiei.
Oricare ar fi scenariile, să sperăm că poporul ucrainean va avea puterea de voință să intervină și să-și repare greșala (prin intermediulu  unui nou Maidan sau a unor noi alegeri), dacă Zelenski va abandona idealurile naționale și își va încălca promisiunile.
Deocamdată, să tragem nădejde că Zelenski este, într-adevăr, omul indicat să  ducă Ucraina în Europa și că acest alegeră vor avea rezonanțe în tot spațiul ex-sovietic. Ne gândim în acest context la adresarea noului președinte al Ucrainei destinată tuturor cetățenilor din Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Uzbechistan, Turkmenistan, Kazahstan și Rusia:  „ Uitați-vă la noi! Totul este posibil!”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata