Anatol Moraru  // Elegia dezamăgirii sau cum unioniștii și-au tras șuturi în fund

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Locuitorii Chișinăului și ai suburbiilor, care l-au votat pe Năstase, trăiesc, presupun , încă de aseară gustul amar al dezamăgirii, or, candidatul lor a pierdut la puncte în fața unui personaj cu imaginea agreabilă făcută de televiziunile lui Dodon și Plahotniuc și cu o abilitate bine dirijată de specialiștii în PR din Kremlin. Întrebat, cum de a reușit să învingă de această dată, proaspătul șef al Chișinăului a răspuns cu modestie mimată: Eu muncesc.  Aș vrea să greșesc, dar chișinăuienii vor simți foarte curând că au făcut o alegere proastă. Asta pentru că Ceban își va scoate măștile ipocriziei și se va avânta cu toți socialiștii lui spre treucă, adică va gestiona treburile Chișinăul. Dar asta, până la urmă, e treaba celor din capitală.

Cum numai proștii nu învață din greșeli, ar trebui să înțelegem de ce nu a obținut Năstase victoria. Ar fi multe de spus, dar cum nu cunosc scenariile electorale  tectonice și nu vreau să le i-au pâinea analiștilor de serviciu, care vor morsoca subiectul la toate televiziunile posibile, voi spune doar două lucruri.

Andrei Năstase a făcut, din păcate, o campanie anemică. Prestația sa în dezbaterile cu Ceban a lăsat și ea mult de dorit. Năstase, se pare, a vrut să salveze delaolaltă și concomitent și capitala, și țara… Un singur exemplu. Ceban trișa, în dulcele stil comunisto-socialist, când îl întreba în dezbateri: De ce în patru luni de zile, de când e ministru de interne, nu a fost arestat niciun corupt de la primărie sau nici un contrabandișt cu țigări? Zic trișa, pentru că Ceban înțelege că, normal, un ministru nu poate ordona subalternilor să aresteze pe oricine fără a dispune de probe. Asta o făcea Jizdan și justiția lui Plahotniuc. Dar că Năstase se putea mișca mai hotărât pe acest teren al facerii ordinii este adevărat…

Apoi, la eșecul lui Năstase au contribuit din plin și ceilalți actori politici de dreapta. Trebuie să constatăm că unioniștii, de exemplu, și-au tras șuturi în fund la propriu (aflăm cu stupoare că Țîcu a recunoscut că i-a tras un șut mai jos de radiculită altui unionist – Chirtoacă – după o emisiune televizată), și la figurat: Ce ați câștigat, tovarăși (de acum încolo) Țîcu, Chirtoacă, Munteanu, Țurcanu, Chironda etc.,  din aventura voastră de a ferici  Chișinăul?

Rânza, ambâțul  și prostia moldovenilor sânt trăsături atât de nocive, încât  nu e nevoie ca altcineva străin să vină ca să ne tragă înapoi, în bălăceala comunistă.

În rest, doar Unirea, firește.

leave a reply