NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Elita noastră politică între geantă, filmulețe și plicuri

Fericită și bogată e țara care are o elită politică onestă, cu grijă pentru ziua de mâine a cetățenilor. Or, anume elita e chemată să identifice vectorul de înaintare, să elaboreze  politicile  și strategiile de dezvoltare socială, economică și culturală, într-un cuvânt, să devină creierul și inima comunității.
Elita politică din R. Moldova este, cu unele excepții, mincinoasă, hulpavă, vândută, mărginită, șantajabilă, cu grija propriilor profituri  din buzunarele cetățenilor și  din visteria statului.
În vara lui 2019, odată cu debarcarea lui Plahotniuc și fuga lui transatlantică, un alt personaj bănuit de furtul miliardului, Ilan Mironovici  Șor, a luat-o spre Israel. Se părea că, în sfârșit, procesul de judecată de la Curtea de Apel Cahul se va încheia, că afacerile lui vor fi blocate, că fotografiile lui de pe banere și panourile publicitare  vor dispărea, cu excepția celor de panourile de afișaj din fața inspectoratelor de poliție din republică. Dar totul a rămas să fie frumos pentru haiducul (deja) din Israel: judecătoria din Cahul tace, afacerile merg bine, poliția îl caută și nu-l găsește … Cum să explicăm o asemenea blândețe a instituțiilor  abilitate ale statului? Posibil prin acea geantă de pomină pe care Ilan Mironovici i-a arătat-o lui Igor Nicolaevici,  lăsând să se înțeleagă că președintele ar fi putut cunoaște bine valuta din interiorul acesteia.
Un alt personaj, care a traversat meteoric bolta politicii basarabene dinspre șefia guvernului spre penitenciarul nr. 13, Vlad Filat, a ieșit recent la libertate nu doar grație unei legi, care a fost abolită zilele acestea, dar, cum se zvonește, și datorită unui filmuleț pe care-l deținea Filat, peliculă  capabilă să compromită viitorul politic al președintelui Dodon.
Bătrânul general Voronin afirmă cu justețe proletară că toți cei 14 deputați care au abandonat în martie 2015 Partidul Comunist al R. Moldova și  au aderat la PD-ul lui Plahotniuc  au primit pentru această convertire la democrație câte 5 milioane de euro,  ulterior, fiecare primind lunar și câte un plic dolofan… Lista exemplelor rușinoase ar putea fi continuată…
Elita noastră politică trăiește în stabilitate și bunăstare, pe când cetățenii – într-o realitate tristă-tristă, dar continuă să voteze ca proștii…
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata