NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Enigma Nataliei …

La începutul săptămânii trecute, profesorii de la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”din cadrul USARB, instituție al cărui director am onoarea să fiu, au avut o întâlnire cu deputatul PAS Boris Marcoci, întrunire cu reale profituri pentru ambele părți participante. Domnul deputat ne-a vorbit despre eforturile concertate ale guvernării pentru a ne face viața mai bună: reforme, idei, politici, perspective etc. Am reținut atunci că Boris Marcoci nu a spus nici o literă despre o posibilă cădere a Guvernului Gavrilița. Poate nici domnia sa nu știa sau de vină este lipsa de comunicare de care suferă cronic actuala guvernare.

Astfel, la 10 februarie curent, oarecum neașteptat pentru majoritatea cetățenilor, prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat că guvernul demisionează. Deși cei de la PAS ne-au încredințat că optează în actul de guvernare pentru transparență, nu am înțeles care sunt adevăratele cauze ale demisiei. Explicația doamnei Gavrilița că „a venit timpul să plec” este mai degrabă o fumigenă, or, ce înseamnă că a venit timpul plecării la numai un an și jumătate de orchestrare a treburilor țării. Am fi putut crede că la mijloc e impotența guvernului, dar oficialii PAS, inclusiv doamna Președinte Maia Sandu, au tot lăudat prestația echipei Nataliei Gavrilița, care a putut face față crizelor și provocărilor de tot felul. Păi, dacă guvernul a fost atât performant, de ce până la urmă a fost scos pe necarosabil, decizie pe care, cum spune Radu Marian, a fost susținută unanim de întreaga fracțiune PAS din parlament?

În aceeași vineri de patimi politice, Maia Sandu l-a desemnat, iarăși surprinzător pentru poporul elector, pe consilierul prezidențial Dorin Recean drept candidat la șefia viitorului guvern al R. Moldova. Referindu-se, se vede, la faptul că domnul Recean a fost ministru de Interne în guvernul Filat, deputatul Oazu Nantoi precizează motivul identificării respectivului: „Când doamna președinte l-a nominalizat pe domnul Recean, s-a ținut cont  de experiența lui în domeniul securității naționale”. Nici nu știu ce să cred. Pe rețelele de socializare circulă o înregistrare în care, posibil, domnul Recean în funcția sa de ministru îi spune unui funcționar de talie de la fisc că e gata să-i dea cu capul de asfalt sau de perete pe cei care nu-s atenți la inițiativele/rugămințile dumisale. Nu știu exact dacă anume această somație este parte din experiența domniei sale în domeniul securității naționale. Apropo, Dorin Recean nu a confirmat și nici nu a infirmat, deocamdată, autenticitatea filmulețului dat. Întrebarea noastră este dacă domnul Recean este la fel de bun și în domeniul economiei, politicilor sociale, învățământului, sănătății, culturii etc. Cel mai parșiv lucru ar fi să asistăm în fapt la o reglare de conturi din interiorul PAS-ului, jocuri  nocive care îi afectează nemijlocit pe cetățeni, lucru pe care ar fi bine să-l pună în ecuație actuala guvernare, dacă își mai dorește încă un mandat, firește.

1 Comentariu
  1. Alexandru spune

    Editorial-comentariu cu suport pe careva aparente, fara nicio argumentare plauzibila.
    De ce si pentru ce au loc aceste modificari la guvernare v-a arata timpul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"